4 Aralık 2024 Çarşamba

Ekoloji Birliği: Seçim farklı sonuçlansaydı da ekoloji mücadelesinde bir şey değişmeyecekti

Seçim süreci ve sonuçlarına ilişkin ETHA'nın sorularını yanıtlayan Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Güner Yanlıç ve eski eş sözcüsü Süheyla Doğan, seçimleri Cumhur İttifakı değil de Millet İttifakı kazansaydı da bir şeyin değişmeyeceğini kaydetti. Millet İttifakının sermaye ve talan politikalarının sürdürücüsü olacağını deklarasyonda yer aldığını kaydeden Doğan ve Yanlıç, Emek ve Özgürlük İttifakının ekoloji mücadelesine gündemine dahi almadığını vurguladı. 11 Haziranda Meclislerini Akbelen Ormanında toplayacaklarını belirten Doğan ve Yanlıç, Akbelen direnişinde aktif yer alacaklarını kaydetti ve tüm kamuoyuna direnişe katılma çağrısı yaptı.

AKP-MHP saray iktidarının neoliberal politikalar sonucu kar hırsıyla doğayı talan eden politikaları sürüyor. Seçim öncesi ve sürecinde de çalışmalara ara verilmezken seçimden sonra da rant politikalarını sürdürmesi bekleniyor. Yıllardır doğanın ve yaşamın sermayeye kurban edilmemesi için mücadele yürüten Ekoloji Birliği 11 Haziran'da Meclisini topluyor.

Ekoloji Birliği bu yıl bir binada toplanmak yerine Beşli Çetenin bir parçası Limak Holdinge yaklaşık iki yıldır direnen Akbelen Ormanında direnişçilerle bir araya gelecek. Toplantısını direniş alanında gerçekleştirecek olan Ekoloji Birliği, nöbet eyleminde de yer alacak.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Güner Yanlıç ve eski eş sözcüsü Süheyla Doğan ile seçim sürecini, Emek ve Özgürlük İttifakı ile Millet İttifakının seçim deklarasyonunda doğaya ilişkin vaatlerini, seçimden sonraki mücadelelerini konuştuk. ETHA'nın sorularını yanıtlayan Doğan ve Yanlıç, seçimin ardından ekoloji mücadelesi bakımından değişen bir şeyin olmadığını mücadelenin daha da hızlanarak süreciğini kaydederken, kamuoyunun da yüzünü Akbelen direnişine çevirmesini istedi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Güner Yanlıç ve eski eş sözcüsü Süheyla Doğan'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

'SEÇİM SONUCU FARKLI OLSAYDI DA EKOLOJİ MÜCADELESİNDE BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEKTİ'

Seçim Sonuçlarını ekoloji hareketleri açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Süheyla Doğan: Seçimlerden önce partilerin programları ortaya çıktığında biz de ekoloji hareketleri olarak hemen inceledik vaatleri neler diye. Millet İttifakı açısından vehameti gördük, programlarının kapitalist bakış açısıyla hazırlandığını, iktidarın enerji ve madencilik politikasının daha da beteri olduğunu gördük. Son hızla bu politikalara devam edeceğiz diyorlar. Onun için bu seçim sonuçları farklı olsaydı da bizim için bir şey değişmeyecekti, mücadelemiz aynı şekilde devam ediyor olacaktı. Şimdi de devam edeceğiz gibi.

'EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKININ EKOLOJİ MÜCADELESİ YETERLİ DEĞİLDİ'
Emek ve Özgürlük İttifakı açısından da ekolojik vaatler tatmin edici değildir, toplumsallaşmamış durumdaydı. Siyasi muhalefetle, sol sosyalist hareketlerle daha yakın çalışmaya ihtiyaç var. Gündemlerine derinlikli bir ekoloji bakış açısını koymak için ortak çalışma yürütmek gerek. Seçim sürecinde, aday önerme süreçlerinde gördük ki ekoloji ve kadın hareketleri temsil edilmedi, öyle bir çaba da olmadı. Altılı Masanın zaten olamazdı ama Emek ve Özgürlük İttifakı açısından da samimi bir yaklaşım olmadı. Bu hareketleri de temsil edelim Mecliste gibi. Bizlerin, ekolojistlerin de daha güçlü ses çıkarması, talepkar olması gerekirdi. Ama çok ani oldu, zaten seçim erkene alındı, gerekli hazırlık yapılamadı. Önümüzdeki süreçlerde siyasi ekolojistlerin biraz daha özenli olması, beraber olması lazım. Politik hareketlerin de mücadeleye evrilen alanların da dönüşmesini istiyorsak, aktif çalışıyor olması ve sorunlara sahip çıkıyor olması ve oradaki yerel mücadelelerle bütünleşmesi lazım. Yoksa yerel direnişlerin politik tercihlere dönüşmesi oldukça zor kısa temaslarla.

'EKOLOJİ HAREKETLERİNİN YÜKSELDİĞİ YERDE AKP'YE OY ÇIKTIYSA KENDİMİZE BAKMALIYIZ'
Mücadelenin yükseldiği birçok yerde AKP oylarının yüksek çıktığını görüyoruz. Vatandaşı suçlu görmüyorum. Bizim ne yapmamız gerektiği konusunda kafa yormamız gerektiğini düşünüyorum. İktidar elindeki tüm olanakları kullandı seçmeni etkilemek için; 65 yaş üstü maaştan, hasta bakım ücretine kadar... Bizler ne kadar yanlarında olduk vatandaşın bakmamız lazım, ekoloji hareketlerinin yükseldiği yerde AKP oyları çıktıysa kendimize bakmalıyız.

'MİLLET İTTİFAKI BELEDİYELERİ AKP'DEN FARKLI ŞEYLER YAPMADI'
Güner Yanlıç: Ekoloji Birliği, ekoloji örgütleri Millet İttifakının seçim deklarasyonunu madde madde inceledik. Tam olarak sermayeye hizmet eden, sürdürülebilirlik temelinde politikaları vardı. Bir kısım söylemleri can havliyle seçimi kazanalım diye söylenmiş. Altılı Masanın yerelde birçok belediyesi vardı, o belediyelerle çalışıyorduk, bugüne kadar ki pratiği ve deklarasyonu birbiriyle örtüşüyordu. Onlar da AKP'nin yaptığından çok daha farklı değildi belki biraz daha demokratikleşmeyi ele almıştı ama sermayeden yana endüstriyalizmi yaşama geçirmek üzerine kurulan bir deklarasyondu.

Emek ve Özgürlük İttifakının aslında ekolojiye dair sesini duymadık, ekolojiye dair bildirgeleri eksikti. Seçimden önce de çok zayıftı. Millet İttifakı böyle bir deklarasyon yayınladı ama Emek ve Özgürlük İttifakı bunu bile yapmadı.

'AKP DAHA ÇOK SALDIRACAK, EKOLOJİSTLER MÜCADELEYİ YÜKSELTECEK'
İktidarın seçimleri kazanmasıyla ekoloji mücadelesini daha da yükselteceğiz çünkü hışımla saldırıyor tüm yaşam alanlarına her şeyi kaynak olarak görüyor çünkü; maden, enerji, inşaat, kentleşme... Depremi bile fırsata çeviren bir iktidar. Bu seçimi kazanmanın verdiği meşrutiyeti ile çok fazla saldırıya devam edecek. Bu da beraberinde güçlü dirençlerin ortaya çıkmasını sağlayacak. Ekoloji Birliği 11 Haziran genel kurul toplantısında bir sonraki yılın planlamasını çıkaracak, daha kapsayıcı olması, yerelde mücadelelerin güçlendirilmesi ile ilgili birçok çalışmayı gündeme alacak. Güçlü bir direnişi örgütleyecek bir birlik olduğu için planlamalarını da bu yönde çıkaracak.

'EKOLOJİ HAREKETLERİ OLARAK ARKADAN GİDİYORUZ'

Uzun yıllardır ekoloji mücadelesindesiniz ve Ekoloji Birliğinin de sözcülüğünü üstlendiniz/üstleniyorsunuz. Ekoloji Birliğinin ve ekoloji hareketlerinin temel sorunları nelerdir? Ekoloji Birliğinin gelişimi, örgütlülüğü için yapması gerekenler nelerdir?
Süheyla Doğan: Ekoloji hareketleri olarak arkadan geliyoruz. Bir şey ortaya çıkıyor onun peşinden gidiyoruz. Oldukça yoruyor enerjiyi de sönümlüyor. Oldukça da baskıya maruz kalıyoruz. Bir türlü kendi gündemimiz oluşturamıyoruz. En büyük sıkıntımız bu. Kendi hayalimizi kuramıyoruz, arzuladığımız dünyayı kuramıyoruz. Ekoloji Hareketleri Konferansı yapıldı, iki gündemi vardı; biri nasıl bir ekolojik dünya istiyoruz? 50 kişi konuştuysa 3 kişi gerçekten hayal edilecek dünya örnekleri sundu. Biz hayal bile edemiyoruz arzuladığımız ekolojik dünya için yıkımların peşinden koşmaktan. Belki daha belirleyici olabiliriz, istediğimiz dünyayı anlatabiliriz. Bunun için daha birliktelikler koyabiliriz. Bunun nüvelerini, dayanışma ağlarını oluşturabiliriz. Burada da sırf kendimize benzer insanlarla değil de yerel halkı, direnişçileri, köylüleri katarak oluşturabileceğimiz alternatif ağlar, gıda toplulukları gibi kendi içimizde istediğimiz dünyaya ulaşmak için nüveleri kurabiliriz.

'MEVCUT DÜZENİN ÇATLAKLARINDAN FAYDALANMALIYIZ'
Devrim yarın gelmeyecek epey yolumuz da var inşallah ölmeden görürüz kurmak istediğimiz ekolojik dünyayı ama bu mevcut düzen içerisinde çatlaklardan faydalanarak biraz yaşam alanlarımızı yaratabilirsek bu güzel. Ekoloji Birliği açısından da biraz daha sık bir araya gelmeliyiz, ayda bir Zoom toplantısı koymuştuk, son zamanlar da pek yapılamadı. Eksikliğini hissediyoruz belki bölgesel toplantılar düzenleyerek, sanalda da bir araya gelerek, yüz yüze buluşmalarla deneyimlerimizi aktararak güçlenebiliriz.

'SADECE YERELDE DİRENMEK DEĞİL KAFA KARIŞIKLIĞIMIZI DA GİDERMELİYİZ'
İklim Adaleti Koalisyonu, bireyler, ekoloji örgütleri var çok güzel işler yapılıyor, son zamanlar da işbirliği de yapıldı. İklim Adaleti Koalisyonu bizim gibi her konuya el atıyor işbirliği yapıyoruz. Önemli olan daha fazla konuşalım, teorik boyutların analizi de önemli. Maden Sempozyumu yapmıştık o tür çalışmalarla donanımızı artırabiliriz, sırf yerelde direnmek değil de ne yapıyoruz, ekoloji mücadelesine nasıl bakmalıyız. Bir sürü kafa karışıklığı var içimizde. Nasıl bir enerji politikasını savunmalıyız gibi bölgesel toplantılarla, beraber olacağımız sendikaları, siyasi partileri de içine katarak bölgesel buluşmalar düzenlemeliyiz.

'EKOLOJİ BİRLİĞİ OLARAK ÖRGÜTLENME YAPMAK BİZE GELMELERİNİ BEKLEDİK'
Güner Yanlıç: Türkiye'deki ekoloji hareketleri gündemi oluşturmuyor. Oluşan tahribatın ardından mücadele vermek durumunda kalıyor. Bu çok ciddi bir eksiklik ve en büyük eksikliğimiz bu. Türkiye'deki ekoloji hareketleri olarak oturtamamışız ikincisi Ekoloji Birliğinin temel iki çalışma alanı olmalıydı; örgütlenme ve eğitim. İkisinde de eksik kaldı. Hala bir yerlerde direniş grubu bize ulaşıyor, birleşen olma talebinde bulunuyor. Bir yerde var mı yok mu bir mücadele varsa örgütleyip Ekoloji Birliğine katmaktansa bize gelmelerini bekledik. Bu da en büyük eksikliğimiz.

'SORUNLARI TESPİT ETTİK ÇÖZÜM NOKTASINDA EKSİK KALDIK'
Bir iki eğitim yaptık, sorunları tespit ettik, çözüm noktasında eksik kaldık. O yüzden toplantıda ilerleyen süre için bizim yapmamız gereken önümüzdeki planlamalar çıkarmak ama tüm ülkeyi kapsayan birçok noktada uluslararası ekoloji örgütleriyle temas eden ilişki ağları kurup, sempozyum, panel tüm birleşenleri kapsayan tüm ülkedeki tahribatların çıkış noktasının aynı olduğunu anlatmaya yönelik ortaklaşacağımız çalışmalar yapmak önümüzdeki süreci açmada etkili olur.

'TOPLANTIMIZI AKBELEN'DE YAPACAK, DİRENİŞE KATILACAĞIZ'

Şu an fiilen nöbet şeklinde süren Akbelen direnişi var. Akbelen Ormanını yok etmek isteyen Beşli Çete şirketlerinden Limak Holding. Şirket seçimlerdeki AKP'nin başarısını fırsata çevirmek isteyebilecek. Bu konuda neler yapılabilir?
Süheyla Doğan: Ekoloji Birliği bu yılki Meclis toplantısını Akbelen'e aldı. Ankara yerine Akbelen'de bir arada olacak, Akbelen direnişine destek verecek ve güven oluşacak. Ekoloji Birliği birleşenleri için de yerel direniş alanında olması, nöbete destek vermesi gerçekten güzel bir iş yapmanın huzuru olacak. Akbelen direnişinin ihtiyacı var iki yılı geçti direniş hala devam ediyor. İktidarın saldırıları artacak Akbelen'de şu an sembolik bir direniş var. Akbelen'e destek vermek çok önemli biz de toplantıya gideceğiz yaz dönemi boyunca nöbette kalabilmek için ne yapacağız bakacağız.

Güner Yanlıç: Türkiye'nin her tarafında bir direniş var. Akbelen bunlar içerisinde en uzun süreli, en önemlilerinden. Türkiye'nin en büyük sömürü şirketlerinden birine karşı direniş devam ederek bugüne kadar geldi. Hukuki yollar denendi, mahkemeler kazandı, yeni bilirkişiler atandı ama şirket de her türlü saldırıyı yatı. Ekoloji Birliğinin sahaya inerek, birleşenlerini sahada desteklemesi, diğer alanlar için de çok önemli bir noktada duracak. Ekoloji Birliği 11 Haziran'da orada olacak sonrasında da Akbelen direnişinin devamı için planlarını kuracak. Ekoloji Birliği Akbelen, Çambükü, İliç için Şırnak'taki orman yangınları için direniş alanında, birleşenlerinin yanında oldu. Bir sonraki yılda da sahada direniş alanında, birleşenleriyle mücadeleyi yükseltecek Ekoloji Birliği bu nedenle Akbelen'de olmak önemli ve doğru.

'AKBELEN DİRENİŞİ YAŞAMALI'
Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Güner Yanlıç ve eski eş sözcüsü Süheyla Doğan son olarak, tüm siyasi partiler, sendikalar başta olmak üzere kamuoyuna Akbelen Ormanı direnişine sahip çıkma çağrısı yaptı ve ekledi: "O direniş yaşamalı, boğulmamalı, Akbelen Ormanını vermeyeceğiz."