21 Eylül 2024 Cumartesi

Emek örgütleri kadın birimleri: Çocuk istismarı amasız fakatsız suçtur

DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ortak açıklama yaparak infaz değişikliği yasasıyla iktidarın cinsel şiddet faillerine kolluk yaptığını kaydetti. Açıklamada, çocuk istismarcılarını af anlamına gelecek düzenlemeyle ilgili "Tecavüz evlilikleri suçun niteliği değişmez. Çocuk istismarı amasız cezai bir konudur" denildi.

Koronavirüs pandemisinde 'evde kalma' önlemi kadınlara yönelik şiddeti ve çocuklara yönelik istismarı artırıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu "Salgın sürecinde 'evde olmak' bir sağlık tedbirinin zorunlu hali iken kadınlar kendilerine şiddet uygulayan erkeklerle bir arada yaşamaya zorlanmakta, bu 'evlerde' daha çok şiddete maruz kalmaktadırlar. Ayrıca, şiddete tanıklık eden çocuklar da sürekli bir travma yaşamakta ve/ya cinsel, fiziksel istismara uğramaktadırlar" dedi.

Bu süreçte yapılan araştırmaların, psikolojik şiddetin, ekonomik şiddetin, dijital şiddetin, fiziksel şiddetin ve cinsel şiddetin arttığını gösterdiği belirtilen açıklamalarda şu talepler sıralandı:

Kadınlara; eş, baba, erkek arkadaş, erkek kardeş, erkek çocuk tarafından uygulanan şiddet son bulmalıdır.

Şiddetin önlenmesine yönelik politikalar daha etkin olarak uygulamaya konulmalıdır.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkili bir biçimde uygulanmalı ve kadına yönelik artan şiddete karşı acil eylem planı oluşturularak hayata geçirilmelidir.

Şiddete uğrayan kadınların ilgili birimlere başvurmakta karşılaştıkları zorluklara çözüm getirilmelidir.

Şiddete uğrayan kadınların şiddet uygulanan mekandan - evden- ayrılma olanakları çoğaltılmalı, bu bilgiler kadınların kolayca ulaşacağı şekilde yaygınlaştırılmalıdır.

Şiddet uygulayan erkeği evden uzaklaştırma uygulaması devam etmeli, kadının korunmasına yönelik önlemler takip edilmelidir.

Şiddet başvuru hatları etkin olarak kullanılabilir olmalı; ortak kullanılan şiddet hatlarının pandemi nedeniyle meşgul edilebileceği dikkate alınarak kadına yönelik şiddet için özel hatlar oluşturulmalı, online başvuru olanakları yaratılmalıdır.

Pandemi nedeniyle evde kapalı ortamda şiddet gören kadının bildirimde bulunma koşullarının  olanaksız olabileceği göz önünde bulundurularak üçüncü kişilerin şikayet/ihbar duyuruları değerlendirmeye alınmalıdır.

'SİYASİ İKTİDAR CİNSEL ŞİDDET FAİLLERİNE KOLLUK YAPMAKTA'
"Kadına yönelik şiddete son" başlıklı ortak açıklamada, yasalaşan infaz kanunu değişikliğinin şiddet tehdidi boyutunu artıracağına dikkat çekildi. "Siyasal iktidar, olağandışı salgın yönetimi çerçevesinde erkek egemen ve gerici uygulamalarını, amaçlarını gündemden eksik etmeyerek, erkek egemen yasa yapımını bilfiil sürdürmekte ve cinsel şiddet faillerine kolluk yapmaktadır" denilen açıklamada, düzenlemenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, "Bu yasa değişikliği ile beraber, 'cinsel saldırı', 'reşit olmayana cinsel saldırı', 'cinsel taciz' suçlarından süreli hapse mahkum olanlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar, dörtte üç koşullu salıverme oranı ile tekrar suç mahallerine, çoğunlukla suçun gerçekleştiği izolasyonda olduğumuz 'evlere' gönderiyorlar" denildi.

'ÇOCUK İSTİSMARI AMASIZ FAKATSIZ CEZAİ BİR KONUDUR'
Çocuk istismarcılarına da affın yolunu açacak yeni bir düzenlemenin gündemde olduğu hatırlatılan açıklamada, "İstismara uğrayan çocuk ile suçun faili arasındaki yaş farkı hesabıyla, zorla gerçekleştirilen 'tecavüz evlilikleri' ile suçun ve cezanın niteliği değiştirilemez. Bununla birlikte, cinsel istismar vakalarında çocuğun şikayetinin olup olmaması da cezayı değiştirecek husus değildir. Çocukları istismar etme suçu amasız fakatsız cezai bir konudur. Bu yasa değişikliği önerisi, cinsel istismar - cinsel taciz suçunu cezasızlaştırarak, bu suçların yayılmasına, eril tahakkümün daha da kökleşmesine ve cinsel şiddetin artmasına neden olacaktır. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların affına dönük herhangi bir yasa değişikliği teklifinin meclise sunulması, yasanın tartışmaya dahi açılması kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.