1 Ekim 2024 Salı

Emekliler: Harçlık almak değil insanca yaşamak istiyor

Tüm Emekliler Sendikası, emeklilere ödenen bayram ikramiyelerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bayram harçlığı değil, insanca yaşamak istiyoruz" denildi.

Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen), yazılı bir açıklama yaparak bayram öncesi harçlık almak değil insanca yaşamak istediklerinin bildirdi. Artan hayat pahalılığı karşısında 8 milyon emeklinin 2 bin TL'nin altında maaş aldığı belirtilen açıklamada, yılda dört kez 2 bin TL tutarında ve her yıl artan oranda gerçek anlamda ikramiye verilmesi talep edildi.

'8 MİLYON EMEKLİ 2 BİN TL'NİN ALTINDA ÜCRET ALIYOR'
"Bayram ikramiyesi" adı altında dini bayaramlar öncesi emeklilere 2018 yılından beri verilen miktarın emekliler için onur kırıcı bir hale geldiği belirtilen açıklamada, 8 milyon emeklinin 2 bin liranın altında ücret aldığı hatırlatıldı. En düşük emekli aylığının devlet desteği ile bin 500 liraya çıkarıldığı ve bu yılbaşından beri temel ihtiyaç malzemelerine en az yüzde 50 zammın yapıldığı belirtilen açıklamada, "Her bayram öncesi olduğu gibi mahiyeti adeta 'bayram harçlığı' na dönüşen ikramiyeler siyasi iktidarın bir lütfuymuş gibi, bir iane verir gibi sunulmaktadır. Emeklilere ödenen ücretler bir lütuf ya da gider kalemi değil, emeklilerin emeğiyle alınteriyle biriktirdiğidir" denilerek salgın nedeni ile de maske dezenfektan ve hijyen giderleri ile ek yük oluştuğu ifade edildi.

'ONUR KIRICI ÖDEMELER DEĞİL GERÇEK ANLAMDA İKRAMİYE'
Emeklilerin insanca yaşayabilmesi için geçim koşullarının iyileştirilmesi çağrısında bulunan Emekli-Sen, "Bütün emekliler için istediğimiz, bayram harçlığına dönüşmüş onur kırıcı ödemeler değil, yılda dört sefer 2 bin TL tutarında ve her yıl artan oranda gerçek anlamda ikramiye verilmesidir" diye bildirdi.