2 Ekim 2024 Çarşamba

'Emniyet akademisyenleri fişliyor'

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne (ACM) gönderdiği yazı ile mahkemede yargılanan Barış Akademisyenlerinin kararlarının gönderilmesini istedi. Avukat Özcan Kılıç, "Emniyet fişleme yapıyor" dedi.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazı ile mahkemede yargılanan Barış Akademisyenlerinin kesinleşmiş şerhli gerekçeli kararlarının Güvenlik Şube Müdürlüğü Bilgi Toplama ve Arşiv Büro Amirliğine gönderilmesini istedi.

Güvenlik Şube Müdürü Fatih Tınas imzalı yazıda 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Sevda Bulduk ile aynı soruşturma kapsamında 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Şebnem Korur Fincancı'nın kararları istendi.

Emniyetin talep yazısını bianet'e değerlendiren avukat Özcan Kılıç, "Akademisyenlerin beraat ettiklerini bilerek bu bilgiyi istemek fişleme anlamına gelir" dedi.

Barış İçin Akademisyenlerin "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla akademisyenlere ayrı mahkemelerde ayrı davalar açılmış, Şebnem Korur Fincancı bu kapsamda 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve imzacı diğer akademisyenler gibi Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "hak ihlali" kararından sonra beraat etmişti.

Fincancı, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapatılan Özgür Gündem gazetesinde "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldığı için "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanıyordu. Ancak kendisi hakkında bu davada da beraat kararı verilmişti. 

Emniyetin gönderdiği yazıda Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın Özgür Gündem dosyasındaki kararı Yrd. Doç. Dr. Mungan, Yrd. Doç. Dr. Kaya, Doç. Dr. Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Bulduk'un Barış İçin Akademisyenler dosyalarındaki kararı istendi.

Emniyet Müdürlüğü'nün mahkemeye gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı: "Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 01.01.2006 tarih ve 10 sayılı genelgesi ile İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) 04.06.2007 tarih ve 3 sayılı yönergesi gereği suç işleyen şahısların suç kayıtlarının sağlıklı tutulması ve kayıtların güncellenebilmesi için aşağıdaki tabloda adı geçen şahısların kaydı ile ilgili olarak, kesinleşmiş şerhli gerekçeli kararların Güvenlik Şube Müdürlüğü Bilgi Toplama ve Arşiv Büro Amirliğine gönderilmesi hususunu arz ederim."

AVUKAT ÖZCAN: 'TERÖR KİMLİĞİ' YARATMA ZİHNİYETİ
Emniyetin talebini "fişleme" olarak değerlendiren avukat Özcan Kılıç şunları söyledi:

"Yargılamalar devam ederken de akademisyenler için illa bir terör kimliği yaratmaya çalıştılar. Dosyalarına sosyal medya paylaşımları, yazdıkları yazılar gönderilerek şişirilmeye çalışıldı. 

"Şimdi de deraat eden akademisyenlerle ilgili sanki mahkumiyet kararı almışlar gibi bir iddia ve ısrarla mahkeme kararlarının örneği isteniyor. Akademisyenlerin beraat ettiklerini bilerek bu bilgiyi istemek fişleme anlamına gelir. Hala o yargılamalardaki zihniyet devam ediyor."

Özcan, mahkemenin taleple ilgili vereceği karara ilişkin de, "Mahkeme bu durumda bu kişiler beraat etti, mahkumiyet kararı yok diyebilir veya kararın bir örneğini gönderebilir. Fakat yanıt gelmezse emniyet bazen ısrarcı olabiliyor" dedi.