25 Eylül 2024 Çarşamba

ENAG iki farklı enflasyon verisi açıkladı

TÜİK'in seçimden önce ücretsiz verilen doğalgazı enflasyon hesaplamasına dahil etmediği için ENAG, iki farklı enflasyon verisi açıkladı.

Seçim yatırımı olarak seçim öncesi doğalgaz ücretsiz dağıtıldı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), ücretsiz verilen doğalgazı enflasyon hesaplamasında yok sayması nedeniyle Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) iki farklı veri açıkladı. Ancak her iki veride de enflasyon rakamları 3 haneyi çıktı.

Mayıs ayında doğalgaz fiyatının değişmediği varsayımıyla aylık tüketici enflasyonu yüzde 7,35, yıllık enflasyon ise yüzde 109,01 oldu. Ocak-mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 38,06 oldu.

Doğalgaz fiyatının mayıs ayında 0 TL olduğu varsayımında ise enflasyon aylık bazda yüzde 5,68, yıllık bazda ise yüzde 105,45 arttı. Ocak-mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 36,59 olarak gerçekleşti.

Ana harcama gruplarına bakıldığında mayıs ayında en yüksek aylık enflasyon yüzde 23 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Sağlıkta fiyatlar mayısta yüzde 17,60 artarken, ev eşyası grubundaki enflasyon yüzde 13,21 oldu. Bütün harcama gruplarında enflasyon, mayıs ayında arttı. En düşük artış ise yüzde 2,67 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti.