23 Eylül 2024 Pazartesi

Ermenek'te 18 madenci anıldı

Soma ve Ermenekli madenciler, direnişlerinin 59. gününde. İşçiler, 6 yıl önce yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren 18 madenciyi andı.

Soma ve Ermenekli madenciler, ödenmeyen tazminatları ve ücretleri için direnişlerini sürdürüyor. İşçiler, direnişin 59. gününde Ermenek'te yaşamını yitiren 18 madenciyi andı.

Yaşamını yitiren işçilerin mezarları ziyaret edilerek, karanfiller bırakıldı. Ardından ise Güneyyurt Belediye Meydanı'nda yer alan Madenci Anıtı önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya maden işçileri ve ailelerinin yanı sıra Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu ve Güneyyurt Belediye başkanı Ahmet Arı da katıldı.

Burada açıklama yapan yaşamını yitiren İlayda Mutlu, "Bundan 6 yıl önce 18 kardeşimizi diri diri toprağa gömdüler. 'Kaza oldu, bilmiyorduk' dediler ama biz bunun yalan olduğunu biliyoruz. Çünkü bu katliam yaşanmadan önce kontrollerin yapılmadığı, işçi sağlığı güvenliği önlemlerinin alınmadığını söyledik. Kimse kulak asmadı, bizim kardeşlerimizi göz göre göre öldürdüler. Bunun üzerine 'kader' dendi. Bizim kaderimiz ölmekmiş gibi anlattılar ama nedense zenginlerin hiç böyle kaderleri olmuyor. Onlar bolluk içinde yaşıyor, bizim ölü bedenlerimizin üzerinde saltanat kuruyorlar. Sanki bunlar Allah'ın çok sevdiği kullarıymış gibi, sanki biz çok büyük bir günah işlemişiz de bunu hak etmişiz gibi bize anlatıyorlar. Ama biz bunun yalan olduğunu biliyoruz. Biz sadece kendimiz için de değil, Ermenek'e kadermiş gibi biçilen kanlı düzene itirazımız var" dedi.

Somalı işçiler de, tazminat hakları için direnişlerini sürdürüyor. AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, yapılan görüşmede sorunun 10 gün içinde çözüleceği sözünü vermişti.