8 Ekim 2024 Salı

ESP PM üyesi ve Suruç gazisi Uğur Ok tahliye edildi

ESP PM üyesi ve Suruç gazisi Uğur Ok'un yargılandığı davanın 4. duruşması görüldü. Ok, savunmasında tutukluluğunun devamının "Suruç'a neden gittiniz, gittiyseniz suçlusunuzdur" yaklaşımının bir devamı olduğunu kaydetti ve adalet mücadelesinin engellenmek istendiğinin altını çizdi. Mahkeme heyeti Ok hakkında tahliye kararı verdi.

İtirafçılar Ender Yalçın ve Ömer Faruk Metin'in yalan beyanları üzerine gözaltına alınan ve tutuklanan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi üyesi ve Suruç gazisi Uğur Ok'un dördüncü duruşması görüldü.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) görülen duruşmada Silivri 1 No'lu Kapalı Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katılırken, avukatları hazır bulundu. Öte yandan, itirafçı Ender Yalçın duruşmaya gelmedi. 

Duruşmayı, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Yiğit, SGDF MYK üyesi Yaren Tuncer izledi.

Savunma yapan Uğur Ok, davasıyla ilgilenen Suruç için Adalet Platformu avukatlarına; Meclis'te Suruç'un sesi olan tutsak Suruç Ailelerin, yaralıların, tanıklarının sesi olan milletvekillerine; tutukluluğunun ilk gününden bu yana her zaman yanında olan Suruç ailelerine, gençlik örgütlerine, hastalığıyla yakından ilgilenen insan hakları örgütlerine teşekkür etti. 

Sivas katliamının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Ok, "Bizler yıllardır Suruç adalet mücadelesinde Sivas için adalette istedik. Sivas'ta yaşamını yitirenleri anıyorduk bu vesileyle Sivas'ta yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum" dedi. 

'ADALETİ ÖNLEMEYE YÖNELİK BİR YAKLAŞIM'
Ok, "Antep bizi yüzde 50 kusurlu bulmuş. Biz Kobanê'de bir katliama uğramadık . Suruç'ta katliama uğradık. Suruç her türlü istihbarat aygıtlarının en yüksek olduğu bir yer. Kobanê'ye gitmek istedik Suruç'ta katliama uğradık. Ankara Gar, Antep düğün katliamını nasıl açıklayacağız. Sorumluları aklamak, adaleti engellemeye yönelik bir yaklaşım. 'Suruç'a neden gittiniz? Suruç'a gidiyorsanız suçlusunuzdur' yaklaşımının devamıdır benim tutsaklığımın devamı" ifadelerini kullandı. 

'MAFYA-ÇETECİLERİN İDDİALARINA YÖNELİK BİR ADIM ATILMADI'
Ok, savunmasına şöyle devam etti: "Mafya-çeteci bazı iddialar da bulunuyor, bu iki buçuk aydır süren sürece dair tek bir adım atılmış değil, savcılık yok. İddialara bakıyorsunuz genç bir kadının katledilmesinden, uyuşturucu ticaretine, yurt dışına insan kaçırmaya kadar hiç bir işlem açılmıyor. Devlet şöyle düşünüyor, bir mafya çetecinin sözüne dava mı açacağız, bunlar tamamen iftira diyorlar. Devlet bürokratları, sosyalist-sol insanları gece yarısı operasyonlarında gözaltına alıyor, tutukluyor, kimisi aylardır hapishanelerde kalıyor kimisi ceza alıyor. Demokratik mücadele yürütenler için durum budur.

'SURUÇ İÇİN ADALET MÜCADELEMİZ YARGILANIYOR'
Biz cenazeye katılıyoruz, yolsuzluk için, yoksulluk için eylem yapıyoruz yargılanıyoruz ama IŞİD'e silah gönderenlere hiçbir şey olmuyor; Suruç için adalet mücadelemiz yargılanıyor çifte standart budur."

'20 TEMMUZ'DA 33'LERİN MEZAR BAŞINDA OLMAK İSİTYORUM'
Sağlık sorunlarına dikkat çeken Ok, "Tutukluluğumun devamı sağlığımın daha da kötüleşmesine neden oluyor. Suruç'tan sonra adalet mücadelesi yürüten bir insanım. Bu 20 Temmuz'da 33'lerin mezar başında olmak istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu. 

Ok'un ardından savunma yapan avukatları müvekkillerinin derhal tahliyesini istedi. 

Mütalaasını veren savcı tutukluluğun devamını istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti Uğur Ok'un tahliyesine karar verdi.