25 Eylül 2024 Çarşamba

Evvel Temmuz Festivaline çağrı

Samandağ'da Evvel Temmuz Festivaline çağrı yapan demokratik kitle örgütleri, "Gelin, içinde bulunduğumuz bu çok boyutlu yıkım karşısında çok boyutlu mücadelemiz Evvel Temmuz Festivali'nin birlikteliği, coşkusu ve umuduyla yaşamı el birliğiyle yeniden kurmamıza vesile olsun" dedi.

Samandağ Kalkındırma Derneği ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, Antakya'nın Samandağ ilçesinde Geleneksel Evvel Temmuz Festivalinin 23. yılına ilişkin açıklama düzenledi.

Açıklamayı okuyan Orhan Cabir, 23. Evvel Temmuz Festivali'nin 22 yılın toplamından daha fazla güç vereceğini söyledi. "Çünkü bu kez festivali, depremin ardından, bilinçli şekilde içinde bırakıldığımız yıkıntının içinde düzenliyor olacağız" diyen Cabir, Evvel Temmuzun binlerce yıllık halk geleneğinde bereketli hasat döneminin başlangıcı olarak kabul edildiğini hatırlattı.

"Halk arasında dilden dile nesiller boyu yayılan rivayet odur ki Hz. Hızır ile Hz. Musa tam da burada buluşmuş. Biz de sizleri onların hikayesine atıfla bağlar kurmak, birlikte yol almak, yeni yollar açmak umuduyla buraya çağırıyoruz" diyen Cabir, Evvel Temmuzun birlikte direnmenin ve birlikte gelecek umudunu diri tutmanın sembolü olduğunu kaydetti.

Cabir, şöyle devam etti: "12 Eylül'ün tekleştirici politikalarından bugüne defalarca, türlü yöntemlerle belleklerden silinmeye çalışıldı Evvel Temmuz ancak direndik, Mehmet Latifeci'den Ali İsmail Korkmaz'a, Abdullah Cömert'ten Ahmet Atakan'a bir direniş hafızasını da ekleyerek sürdürdük. Bu sene ise yıllarca insan hakları mücadelesini birlikte yürüttüğümüz, katkılarıyla Evvel Temmuz Festivalini büyüttüğümüz ve 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz Hatice Can ve Mithat Can'ın anıları da katıyoruz bu hafızaya."

Evvel Temmuz ruhunun geçen senelerde direnişin, barışın, eşitliğin, tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin seslerine kulak verme çabasının yollarından olduğunu söyleyen Cabir, depremden sonra da kentleri yeniden kurmanın ve yaşamı yeniden yeşertmenin alanlarından olacağını vurguladı. "Evvel Temmuz nasıl temmuzun başlangıcı olan günse biz de bu Evvel Temmuz'da nasıl yeniden başlayacağımızı konuşuyor tartışıyor olacağız" diyen Cabir, festivalin derin yaslarını ve haklı isyanlarını ifade etme alanı açacağını, depremin ardından yeniden toparlanma gücü vereceğini söyledi.

Cabir, şöyle devam etti: "Gelin, içinde bulunduğumuz bu çok boyutlu yıkım karşısında çok boyutlu mücadelemiz Evvel Temmuz Festivalinin birlikteliği, coşkusu ve umuduyla yaşamı el birliğiyle yeniden kurmamıza vesile olsun. Buradan festivalimize katkı verebilecek, onun bir parçası olabilecek, birlikte örebilecek herkese seslenmek istiyoruz: Gelin, bu toprakların binlerce yıllık kadim tarihini, kültürünü ve direniş ruhunu bu yıl da birlikte anlamlandıralım."