24 Eylül 2024 Salı

Fitch, Türkiye büyüme tahminini düşürdü

Kredi derecelendirme kuruşu Fitch, Türkiye'nin potansiyel büyümesini yüzde 4,3 olarak tahmin ettiklerini açıkladı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, tarafından yayınlanan raporda önemli gelişen ülkelerin potansiyel büyüme hızı tahminlerine ilişkin revizyonlar yer aldı. Raporda, gelişen ülkelerin Fitch Ratings Ekonomi takımının tahminlerine göre, potansiyel büyüme hızlarının esasen olumsuz yatırım görünümünün etkisiyle azaldığı ifade edildi.
 
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin potansiyel büyümesini yüzde 4,3 olarak tahmin ettiğini belirtti.
 
Fitch'in yayınladığı ve gelişmekte olan 10 ülkeye yönelik 5 yıllık büyüme öngörülerini içeren rapora göre, bu tahmin son raporda öngörülen rakamın 0,5 puan altında bulunuyor.
 
Kurumun raporuna göre Türkiye'nin potansiyel büyümesi 0,5 yüzde puanı azalarak yüzde 4,3 seviyesine geriledi.
 
Raporda ayrıca bu rakamın, yatırımların GSYH'ya oranındaki düşüşün de etkisiyle, geçen yılki TL krizinden bu yana yaşanan dış unsurlardaki sert düzeltmeyi yansıttığı belirtildi. Bu durumun sermaye ve dolayısıyla iş gücü verimliliğindeki büyümenin önceden tahmin edilenden belirgin derecede daha düşük olmasına neden olacağı belirtildi.
 
Fitch raporunda bu durumun sermaye stokunda (ve dolayısıyla işgücü verimliliği) önceki tahmine göre önemli ölçüde düşük büyümeyle sonuçlanacağının altı çizildi.
 
Brezilya'nın potansiyel büyüme hızı yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye çekildi. Meksika'nın büyüme hızı tahmini 0,3 yüzde puanı azalarak yüzde 2,5'e geriledi. Güney Afrika 0,2 yüzde puanı azalarak yüzde 1,7'ye indi. 0,3 yüzde puanı yukarı revize edilerek yüzde 7'ye çıkan Hindistan, en yüksek potansiyel büyüme hızına sahip gelişen piyasa pozisyonunu korudu. Endoneyza 0.2 puan aşağı revize edilerek yüzde 0,3'e çekildi.