20 Eylül 2024 Cuma

Fransa'da her iki günde bir kadın öldürülüyor!- L. Michel Destan

Ekonomik ya da sosyal statüleri ne olursa olsun tüm kadınların şiddete maruz kalabileceklerini ortaya koyan araştırmaya göre yoksulluk, ekonomik bağımlılık ve çocuk sahibi kadınlar, daha büyük risk altında.
Özel mülkiyetin varoluşundan bu yana kadınlar, cinsiyetçi iş bölümünden kaynaklı doğumdan ölüme, savaştan barışa kadar her daim devlet, toplum ve ailelerinin ellerinde şiddete ve ayrımcılığa maruz kalıyor.
 
Kadınlar, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddete maruz kalıyor. Özellikle ev ya da aile içi şiddet; cinsiyet eşitsizliği, kadın düşmanı politikalar, ayrımcı yasalar ve şiddeti meşrulaştırır ve yaygınlaştırır. Dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddetin biçimleri değişse de varlığı değişmez. Dünyada kadına yönelik şiddet tablosu oldukça ağırdır. Avrupa ülkelerinde kadın cinayeti, taciz ve tecavüz saldırıları da gösteriyor ki kadına yönelik şiddet hız kaybetmediği gibi artış göstermektedir. Bu ülkelerden biri olan Fransa'da yapılan araştırmalar kadın cinayetlerinin 2017 yılında bir önceki yıla göre azalmadığını ortaya koydu.
 
Fransa Ulusal Suçluluk ve Cezai Gözlemevi'nin (ONDRP) açıkladığı rapora göre Fransa'da aile içi şiddet 2017 yılında da azalmadı. 2016 yılına kıyasla hazırlanan raporda 2007-2014 yılları arasında aile içi şiddette yaşanan düşüş 2015 ve 2016 yıllarında durdu.
 
KADINLAR EN YAKININDAKİ ERKEKLER TARAFINDAN KATLEDİLDİ
 
Fransa'da 2017 yılında 109 kadının katledilmesinin yanı sıra 98 binin üzerinde kadın şiddet gördü. Bu kadınların büyük çoğunluğu birlikte olduğu erkek tarafından şiddete maruz kaldı. Ağırlıklı olarak fiziksel şiddet gören kadınlar aynı zamanda ölümle tehdit edilme ve tacize de uğradı. Aile içi şiddet, 2016 yılına göre azalmadı. 
 
2019 Ocak ayı itibariyle 2 günde bir kadın katledildi. Monica 29 yaşında bıçaklandı, Pascale 56 yaşında kurşunlandı, Taina 20 yaşında demir çubukla dövüldü, Sevrine 46 yaşında boğuldu, İsabelle 50 yaşında bıçaklandı, 34 yaşındaki Gülçin K. boşandığı eşi tarafından Annemasse kentinde  öldürüldü. Yine 3 aylık bebeği ile birlikte pencereden atılan Celine, 6 aylık hamileyken bıçaklanan Gaelle ve isimlerini veremediğimiz 60 kadın ilk 4,5 ayda en yakınındaki erkekler tarafından katledildi. 
 
'AVRUPA'DA KADINLARIN YÜZDE 70'İ EN AZ BİR KEZ ŞİDDETE MARUZ KALDI'
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Doğu ve Güneydoğu Avrupa'da kadınların maruz kaldığı cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddete ilişkin yaptığı araştırma oldukça çarpıcı. Ankete katılan kadınların yaklaşık yüzde 70'i, 15 yaşından sonra bir şekilde şiddete maruz kaldıklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 31'i bu saldırıya son 12 ay içinde maruz kaldıklarını belirtti. Kadınların yüzde 23'ü, yakınlarında bulunan erkekler tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını ifade ederken yüzde 18'i ise bu şiddeti başka kişilerden gördüğünü söyledi. Kadınların maruz kaldığı şiddetin sorumlusunun yüzde 31'nin ise aile bireyleri olduğu belirlendi.
 
Kadınların en yaygın psikolojik şiddet yaşadığı belirtilen araştırmada, üniversite mezunu kadınların fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalma oranının eğitim düzeyi düşük kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu kaydedildi. 
 
Ekonomik ya da sosyal statüleri ne olursa olsun tüm kadınların şiddete maruz kalabileceklerini ortaya koyan araştırmaya göre yoksulluk, ekonomik bağımlılık ve çocuk sahibi kadınlar, daha büyük risk altında. 
 
KADINA YÖNELİK ŞİDDETTEN DEVLETLER SORUMLUDUR
 
Uluslararası kadın hareketi, kadınların yaşam hakkının gasp edilmesine dikkat çekiyor. Kadına karşı işlenmiş suçlardan devletlerin sorumlu olması ve kadın düşmanı politikaları bunun başlıca nedenidir. Bu nedenle "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Bir daha asla" çığlıklarını daha fazla yükseltmeli ve yaygınlaştırmalıyız.