25 Eylül 2024 Çarşamba

Fransa'da polis Filistin'e destek eylemine saldırdı

Paris'te, siyonist İsrail'in Gazze ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına karşı Filistin'e destek için toplanan kitleye polis saldırdı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, siyonist İsrail'in Gazze ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları karşısında Filistin'e destek için toplanan kitleye polis saldırdı.

Paris'te Barbes Meydanı'nda toplanan binlerce eylemci, Bastille Meydanı'na doğru yürüdü. Filistin lehine İsrail karşıtı sloganlar atan eylemciler, Filistin bayrakları taşıdı.

Güzergah üzerinde bulunan binalarda oturanlar da balkonlarından Filistin bayraklarıyla gösteriye destek verdi.

Polis, protestoculardan eyleme son vermelerini istedi. Çok sayıda eylemciye para cezası kesen polis, kitleye biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı.

Öte yandan Paris Emniyet Müdürlüğü, gösteriye izin verilmediğini belirterek, güzergah üzerindeki iş yerlerinin kapalı kalmasını istedi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkede düzenlenen gösterilere 22 bin kişinin katıldığını, 44'ü Paris'te olmak üzere 51 kişinin gözaltına alındığı ve bir jandarmanın yaralandığını belirtti.

Lyon, Marsilya, Montpellier, Marsilya, Nantes, Rennes, Strazburg, Lille, Metz ve Saint-Etienne kentlerinde de İsrail'in Gazze ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarının protesto edilmesi ve Filistin'e destek verilmesi için eylem yapıldı.

Polis, Grenoble kentinde de Filistin'e destek gösterisinin düzenlenmesini yasakladı.

DAHA ÖNCE DE YASAKLANMIŞTI
Paris'te 12 Nisan'da Filistin'e destek için yapılmak istenen eylem de yasaklanmıştı. Filistin yanlısı derneklerin çağrısıyla Paris'te Dışişleri Bakanlığı yanındaki Invalides Meydanı'nda toplanan protestocular kısa süre eylem yapmış, sonrasında polis kitleye saldırmıştı.

Fransa Filistin Dayanışma Derneği (AFPS) Başkanı Heilbronn, eylem sonrası Dışişleri Bakanlığına gitmiş, buradan çıkışta polis tarafından gözaltına alınmıştı.