24 Eylül 2024 Salı

Gazeteci davasında karar açıklayan hakim: Maalesef düşme kararı verdim

Gazeteci Pelin Ünker, Berat ve Serhat Albayrak'ın Çalık Holding'de yönetici olduğu dönemde Malta'da kurulan off-shore şirketlerle ilgili haberi nedeniyle yargılandı davada karar açıklandı. Davanın düşmesine karar verildiğini açıklayan hakim Nursel Bedir, "Maalesef zaman aşımından dolayı düşme kararı verdim" ifadelerini kullandı.
Gazeteci Pelin Ünker'in, Paradise Papers belgeleriyle haberinde nedeniyle Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ve ağabeyi Serhat Albayrak ve Çalık Holding'in şikayeti üzerine yargılandığı davanın karar duruşması bugün görüldü.
 
Medyascope'tan Canan Coşkun'un haberine göre, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Pelin Ünker, avukatları Abbas Yalçın ve Halil Kocabaş ile Albayrak kardeşlerin avukatı Ela Ezgin Yenmen ve Ahmet Çalık'ın avukatı Seçil Özay katıldı. Duruşmayı çok sayıda gazeteci de izledi.
 
Hakim Nursel Bedir, duruşmanın başında Ünker'in avukatlarının dosyaya emsal niteliğinde düşme kararı sunduklarını söyledi. Ünker'in avukatı Yalçın söz alarak, Aydınlık gazetesinde Ocak 2014'te MİT TIR'larına ilişkin fotoğrafın yayımlanmasıyla ilgili açılan davada zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verildiğini hatırlattı.
 
Yalçın, Paradise Papers haberi nedeniyle Evrensel gazetesi sorumlu müdürü Çağrı Sarı'ya açılan davada beraat kararı verildiğini de ekledi. Yalçın, aynı haber nedeniyle bir mahkemenin beraat kararı verirken başka bir mahkemenin mahkumiyet kararı vermesinin hukuk ilkelerine aykırı olacağını vurguladı.
 
Hakim Bedir, bu beyanın tutanağa esas hakkında savunma olarak geçeceğini söyledi. Avukat Yalçın da bu sözlerin esas hakkındaki savunma olmadığını, bahsettiği kararların gerekçesini sunacaklarını belirtti.
 
'HAKİMİN İFADELERİ YARGININ DURUMUYLA İLGİLİ ÇOK ŞEY ANLATIYOR'
 
Hakim Bedir, dosyanın geldiği aşama, delillerin toplanmış olması nedeniyle düşme talebinin reddedilmesine karar verdi ve Ünker'e son sözünü sordu. Ünker de söyleyecek bir sözünün olmadığını belirtti. Beş dakikalık aranın sonrasında hakim Nursel Bedir, davanın dört aylık dava açma süresinin dolmasından sonra açıldığını söyledi ve düşme kararı verdi.
 
Kararı değerlendiren Pelin Ünker, "Karar elbette buruk bir sevinç. Çünkü Türkiye'de çoğu gazeteci aynı şeyi yaşıyor ve bir sürü gazeteci cezalandırılırken bu sadece olması gereken bir karardı" dedi.
 
Kararın açıklandığı anı anlatan Ünker, "Kararın açıklanmasına gelince de yargının durumuyla ilgili çok şey anlatıyor. Çünkü hakim kararı açıklarken buruk bir ifadeyle mahcubiyet belirtisi göstererek, Berat Albayrak ve Çalık Holding avukatlarına bakıp, 'Maalesef zaman aşımından dolayı düşme kararı verdim' dedi. Bu da yargının durumuyla ilgili çok şey anlattı" diye konuştu.
 
Ünker, aynı yazı dizisi nedeniyle 8 Ocak 2019'da da Binali Yıldırım ve oğullarının şikayetçi olduğu dava kapsamında 1 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 8 bin 660 TL para cezasına çarptırılmıştı. Pelin Ülker, dünyada Paradise Papers ile ilgili haber yaptığı için dava edilen tek gazeteci. Ünker ve Cumhuriyet Vakfı eski Başkanı Orhan Erinç hakkında başka bir davada da 30 bin TL manevi tazminata hükmedilmişti.