2 Ekim 2024 Çarşamba

'Gazeteci emir ve talimat almaz'

TGS Diyarbakır Temsilciliği, gazeteci Bölükbaşı'na ajanlık dayatılmasına tepki gösterdi. "Gazeteci emir ve talimat almaz. Kimse gazeteciye devletin emir kulu muamelesi yaparak, emir veremez" diyen TGS Diyarbakır Temsilcisi Oral, konuya ilişkin açıklama yapılmasını istedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, Evrensel gazetesi Diyarbakır muhabiri Cengiz Anıl Bölükbaş'a ajanlık dayatmasıyla ilgili sendika binasında basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşcıer, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, Evrensel Gazetesi yazarı Yusuf Karataş katıldı.

'GAZETECİLİK FAALİYETLERİ TERÖRİZE EDİLMİŞTİR'
Açıklama yapan TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Bölükbaşı'nın yaşadıklarını hatırlattı, "Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin bu tutumuyla, Bölükbaş'ın sahsında, tüm meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri, ileride karşımıza çıkacak suç biçiminde terörize edilmiştir" dedi. 

'BALIK BAŞTAN KOKUYOR'
Yaşananların oldukça tanıdık olduğunu belirten Oral, "Bilindik sözde olduğu gibi balık baştan kokuyor" dedi ve ekledi: "Çünkü iktidara gelen AKP, 2002 yılından bu yana sistematik olarak gazeteciliği terörizm, gazetecileri de terörist olarak görüyor. Hal böyle olunca da doğal olarak da sahadaki işgüzar memurları, gazetecinin bugün yaptığı eleştirel kamu görevini, halihazırda yasal da olsa ileride kendisinin ya da aile bireylerinden herhangi birinin karşısına çıkabilecek, bir suç olarak gösterip, bunu bir korku vasıtası olarak genç bir gazeteciyi yıldırmaktan çekinmiyor. Tıpkı 1990'ların korku cumhuriyetine dönüş arzusunun dışa vurumu."

Bölükbaşı'nı tehdit edenlerin Evrensel Gazetesi yazarlarından Yusuf Karataş'ı da hedef aldığını kaydeden Oral, Karataş'ın yıllardır TGS üyesi olduğunu söyledi. 

TGS'nin, Karataş'ın 25 yıldır var olan gazetenin temsilcisi olduğunu ve yıllardır Diyarbakır'da yazarlık yaptığını belirten Oral, "Biraz daha detaylandırırsak, TGS ile Evrensel Gazetesi arasında imzalanmış bir toplu sözleşme bile mevcuttur. Yani tam bir hukuki çerçeveden söz ediyoruz. Buna rağmen bu gazetenin ve gazetede çalışan arkadaşlarımızın faaliyetlerinin terörize edilmesi asla kabul edilemez. Buna karşı da sessiz kalınamaz" şeklinde konuştu.

Oral, şöyle devam etti: "Buradan yüksek sesle bir kez daha anayasanın amir hükmünü hatırlatıyorum. Basın hürdür, sansür edilemez. Ve hiçbir gazeteci haber kaynağını açıklamaya zorlanamaz.

"Bir kimseyi ajan olmaya zorlamak da ayrıca bir suçtur. Bu eylem, tehdit, hakaret, işkence, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, görevi kötüye kullanma gibi birden fazla suç da teşkil etmekte ve sistemli olarak işlenmesi nedeniyle de insanlığa karşı suç oluşturmaktadır."

'GAZETECİ EMİR VE TALİMAT ALMAZ'
Kamu görevi yapan gazetecinin kimseden emir ve talimat almayacağını bunun da meslek ilkeleri ve hak ve sorumluluklar bildirgesinde açıkça yazdığını vurgulayan Oral, "Kimse de gazeteciyi devletin emir kulu muamelesi görüp, emir veremez. Bu açık ilkeler ve uluslararası sözleşmeler ile iç hukuktaki emirlere rağmen, gazeteciyi ajanlaştırmaya çalışmak, en basit haliyle kamu görevinin yerine getirilmesinin engellenmesidir" dedi. 

Oral, gazetecilerin en güçlü ve örgütlü yapısı TGS olarak, bu uygulamaya son verilmesini ve derhal Bölükbaşı'nın durumu ile ilgili açıklama yapılmasını istedi.

Gazeteci Bölükbaş, yaşadıklarını anlatarak, halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

TAŞÇIER: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT EDİLDİ
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ise "Bir ülkede gazeteciler tutukluysa o ülkede demokrasi yoktur" diyerek, iktidarın tükendiği için bu uygulamaları hayata geçirdiğini söyledi.

AYDIN: HUKUKSAL DESTEK VERMEYE HAZIRIZ
Ferhat Tepe, Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Musa Anter gibi onlarca gazetecinin faili meçhul cinayetlerle katledildiklerini hatırlatarak konuşmasına başlayan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın da, basın özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkının tehdit edildiğini dile getirdi. Aydın, Diyarbakır Barosu olarak hukuksal destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

'SORUŞTURMA AÇILSIN'
Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin"Bugün gazetecilerle dolu olan hapishaneler bir kez daha gösteriyor ki, toplumdaki duyarlılık, onların o karanlık dünyası dışındaki aydınlığın karanlığa hükmetmesi ve gerçeği haber konusu yaptığı zaman yalanlarına yalan katamayanlar bugün gazetecileri alıkoyuyor, takip ediyor" dedi, alıkoyma ve tehdit gibi birçok suçu aynı anda işleyen polisler hakkında soruşturma açılmasını istedi.

DFG Eşbaşkanı Serdal Altan, yıllarca gazetecilere dönük baskılara karşı mücadele ettiklerini belirtti. Altan, kendi medyasını oluşturmaya çalışan iktidarın bu yöntemlere başvurmaya çalıştığını söyledi.