21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazeteci Filiz Zeyrek'e ajanlık dayatması Meclis gündeminde

Gazeteci Filiz Zeyrek'e çocuk yardımı almak için yaptığı başvurunun ardından kendini "istihbaratçı" olarak tanıtan kişilerce ajanlık dayatıldı. HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, verdiği önerge ile Soylu'ya bu kişilerin cesareti nereden aldığını sordu. 

Adana Seyhan İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na çocuk yardımı almak için başvuru yapan gazeteci Filiz Zeyrek'e, çağırıldığı Şakirpaşa Polis Merkezi'nde kendilerini istihbaratçı olarak tanıtan iki kişi tarafından ev ve para karşılığında ajanlık teklif edildi. 

Zeyrek'in aktarımına göre bu kişiler, "Eşinden boşanmışsın, iki çocuğun var ve ekonomik olarak zor durumdasın. Biz de sana ve çocuklarına yardımcı olmak istiyoruz. Senin ve çocuklarının geleceği çok güzel olacak. Bunun garantisin ve sözünü veriyoruz. Evin yok. İster il içinde istersen il dışında ev imkanı sağlayalım. Çocuklarının eğitimini ve geleceğini garanti altına alalım. Tekliflerimizi kabul ettiğin sürece senin ve çocuklarının geleceği garanti altında olacak. Bizler beraber olduğun sürece gittiğin tüm resmi kapılar sana açılacak. Kesinlikle basına ve herhangi bir kurumuna söylemeni istimoruz" dedi. Aynı kişiler konuşma sırasında da masaya bir tomar para bıraktı.

Ekonomik sıkıntıları ve çocukları üzerinden kendisine üç yıl içinde aynı yolla ikinci kez baskı uygulandığını belirten Zeyrek, İHDP Adana Şubesi'ne başvuru yaparken, ajanlık teklif eden kişiler hakkıdna da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları Oruç, Zeyrek'e yönelik ajanlık dayatmasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Hatimoğulları, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Filiz Zeyrek'in Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapmış olduğu başvurunun ardından Seyhan Şakirpaşa Polis Merkezi'ne çağırılması ve kendilerini istihbaratçı olarak tanıtanlarca çocukları ve ekonomik mağduriyeti kullanılmak istenmiştir. Konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Filiz Zeyrek'e para teklifinde bulunan 'istihbaratçılar' kimdir? Bunu hangi yetki ile yapmışlardır?

İhtiyacı olan yurttaşların sosyal yardım başvuru bilgileri, Emniyet personellerine kullanılmak üzere sunulmakta mıdır? Bu uygulama rutin bir uygulama mıdır?

Üç yıl içerisinde iki defa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden Filiz Zeyrek'e polislerce ulaşılarak ajanlık teklif edilmesi, devletin yurttaşlarına sağlaması gereken sosyal yardımların suistimale uğratılması anlamına gelmektedir. Bu durumun ortadan kaldırılması ve denetlenebilir olması için çalışmalarınız var mıdır?

Özellikle yardım başvurusunda bulunan kadınlar lehine devletin çalışmalar yapması gerekirken, kadınların çocukları ve ekonomik zorluklarının emniyet personellerince aleyhte kullanılmak için argüman olarak görülmesi kabul edilemez. Bu konuda önlemler alınması için ilgili bakanlıklarla ortak çalışmalarınız olacak mıdır?

İHD 2019 Yılı Baskı ve Tehdit Yöntemleriyle İfade Alma, Mülakat Yapma, Ajanlaştırma ve Kaçırma Olaylarıyla İlgili Özel Raporu'na göre; ajanlık teklifi uygulamaları artmıştır. Şikayetlerin etkili bir biçimde soruşturulması ve faillerin tespit edilerek, adilce yargılanabilmesi için bakanlığınızca gerekli çalışmalar yapılacak mıdır? Kolluğun denetlenmesine yönelik adımlar atılacak mıdır?"