23 Eylül 2024 Pazartesi

Gazeteci Kibriye Evren tahliye edilmedi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde yargılanan gazeteci Kibriye Evren'in tahliyesi yönündeki talepler mahkeme heyeti tarafından reddedildi.
Diyarbakır'da 9 Ekim 2018'de, 9 ilde eş zamanlı yapılan ve aralarında gazeteci ve siyasetçilerin bulunduğu 142 kişinin gözaltına alındığı operasyon kapsamında tutuklanan gazeteci Kibriye Evren'in yargılandığı davanın 2. duruşması, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmayı, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, TJA aktivisti Ayşe Gökkan ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri ile gazeteciler izledi.
 
'GAZETECİYİM, HABER YAPTIM'
 
Hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın duruşmasına Evren, SEGBİS ile katıldı. Leyla Güven'e destek için 16 Aralık'ta başlattığı açlık grevini sürdüren Evren, iddiaları reddetti.
 
Gizli tanık beyanlarını reddeden Evren, "Ben gazeteciyim, her kesimle bu kapsamda görüşebilirim. Yurt dışına da gittim, haber yapmak için gittim. Irak'a gittim, buna ilişkin haberlerimi avukatım dosyaya koymuştu" diye konuştu.
 
'TANIK BEYANLARI SOYUT'
 
Duruşmada savunma yapan Evren'in avukatı Pirozhan Karali de müvekkiline suç diye  isnat edilen fiillerin gazetecilik faaliyeti ile düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek fiiller olduğunu belirtti. Tanık beyanlarının somut değil, soyut olduğunu ifade eden Karali, "Gizli tanıkların beyanı bilgiye, görgüye değil duyuma dayalıdır" dedi.
 
'GAZETECİLİK GÖRÜŞMELERİ BÖYLE DEĞERLENDİRİLEMEZ'
 
Gizli tanık beyanlarının mesnetsiz olduğunu söyleyen Karali, "Müvekkilimin haberleri dosyadadır. SSK'sı da bu meslek üzerinden yatırılıyor. Yani müvekkilim gazetecidir. Her kesimle görüşmesi normaldir. Bir siyasi parti ya da başka kesimlerle görüşmesi gazetecilik kapsamındadır, örgüt üyeliği olarak değerlendirilemez" diye konuştu. Avukat Resul Tamur ise gizli tanık beyanlarının dosya kapsamında benzer şeyleri söylediğini kaydederek, gizli tanık Firar'ın beyanlarının doğruları yansıtmadığını söyledi.
 
TAHLİYE TALEBİ
 
Avukatlar, gazeteci Evren'in tahliyesiyle birlikte beraatına karar verilmesini talep etti. İddia makamı ise mevcut delil durumu, delillerin değişme durumu ve üzerine atılı suçların mahiyeti dikkate alınarak Evren'in tutukluluğunun devamını istedi.
 
'TECRİT KALKSIN, BARIŞ GELSİN'
 
Yapılan savunmaların ardından talep üzerine söz hakkı verilen gazeteci Evren, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in 64 gündür açlık grevini sürdürdüğünü, kendisinin de 26 gündür Güven'in taleplerinin karşılanması istemiyle açlık grevinde olduğunu belirtti. Mahkeme başkanının, "Leyla Güven'in talepleri nedir?" sorusu üzerine Evren, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğunu söyledi. "Tecrit kalksın, barış gelsin" diyen Evren, konuşmasını sürdürürken duruşma salonu boşaltılarak izleyiciler dışarı çıkarıldı.
 
GİZLİ TANIK BULUNAMADI
 
Mahkeme, bulunamayan gizli tanık Cesur Yürek'in dinlenilmesinden vazgeçilmesine, mevcut delil durumu, üzerine atılı suçun mahiyeti, delil durumu dikkate alınarak gazeteci Evren'in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.