24 Eylül 2024 Salı

Gazeteci Lezgin Akdeniz'e 'üyelikten' beraat 'propagandadan' ceza

Gizli tanık ifadesi ve 2 facebook beğenisiyle hazırlanan çeyrek sayfa iddianameyle hakkında 22 yıla kadar hapis cezası istenen gazeteci Lezgin Akdeniz'e, "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle ertelemeli 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Akdeniz, "örgüt üyesi olmak" suçlamasından ise beraat etti.
Diyarbakır'da 9 Ekim 2018'de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 142 kişi arasından bulunan Mezopotamya Ajansı muhabiri Lezgin Akdeniz hakkında "örgüt üyeliği" ve "zincirleme örgüt propagandası" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
'GİZLİ TANIK BEYANI DOĞRU DEĞİL'
 
Duruşmada gazeteci Akdeniz ile avukatı Resul Tamur hazır bulundu. İddianamenin okunması ardından savunma yapan Akdeniz, PKK üyesi olmadığını, herhangi bir kod isminin bulunmadığını belirterek, gizli tanık beyanlarının doğru olmadığını ve gizli tanığın ifadesinin aksine kendisinin hiçbir zaman yurtdışına çıkmadığını söyledi. İddianamede yer alan facebook hesabının kendisine ait olduğunu ve bazı haberleri beğendiğini ifade eden Akdeniz, gazeteci olduğunu, yaptığı beğenilerde amacının "örgüt propagandası" yapmak olmadığını söyledi. İddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini dile getiren Akdeniz, beratını istedi.
 
'İFADENİN ALTINDA İMZA YOK'
 
Akdeniz'in avukatı Resul Tamur ise gizli tanık beyanının altında herhangi bir imza bulunmadığını ifade ederek, gizli tanığın tüm gazeteciler hakkında aynı beyanda bulunduğunu kaydetti. Müvekkiline yöneltilen propaganda suçlamasına ilişkin de Tamur, müvekkilinin sosyal medya hesabındaki beğenilerin propaganda suçunu oluşturmadığını söyledi. Müvekkilinin gazeteci olması nedeniyle beğenileri yaptığını kaydeden Tamur, gazeteci Akdeniz'in iki suçlamadan beraatını talep etti.
 
SAVCI HEM BERAAT HEM DE CEZA İSTEDİ
 
Duruşma savcısı da esas hakkında mütalaasında, gazeteci Akdeniz'in facebook hesabındaki 19 Ekim 2017 tarihli paylaşımıyla, örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterdiğini ileri sürerek, Akdeniz'in 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2-2 maddesi uyarınca cezalandırılmasını ve hükmün geri bırakılmasını talep etti. Savcı, "örgüt üyesi olmak" suçlamasına ilişkin de kesin ve inandırıcı deliller bulunamadığı için Akdeniz'in beraatına karar verilmesini istedi.
 
CEZA VE ERTELEME
 
Mahkeme heyeti, gazeteci Akdeniz hakkında "örgüt üyesi olmak" suçlamasında mahkumiyet için yeterli ve kesin delil elde edilmediği için beraatına karar verdi. Facebook beğeni ve paylaşımlarında "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle Akdeniz'e 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek 5 yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
 
ÇEYREK SAYFALIK İDDİANAME
 
Çeyrek sayfalık iddianamede, yalnızca Ezel kod adlı gizli tanık beyanına dayanılarak Akdeniz'in "örgüt üyesi olduğu", facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde Rakka'nın İŞİD'den kurtarılmasına ilişkin haberi ile başka bir iletiyi beğenmesi nedeniyle "zincirleme örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla toplamda 22 yıl hapsi istenmişti.