24 Eylül 2024 Salı

Gazeteci Merdan Yanardağ tahliye edildi

Tutsak gazeteci Merdan Yanardağ, yargılandığı davanın ilk duruşmasında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tahliye edildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecride ilişkin sözleri sebebiyle hedef gösterildikten sorna tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın "örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul Adliyesi'nde bulunan 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi Merdan Yanardağ'ın serbest bırakılmasını istedi.

'BU DAVA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRMA DAVASIDIR'
Kimlik kontrolünün ardından başlayan duruşmada konuşan Yanardağ "Bu dava basın özgürlüğünü ortadan kaldırma, Türkiye'yi baskıcı ortama sürükleme davasıdır. Benim tutuklanmam bağımsız medyaya gözdağı vermek içindir. Toplumu sindirmek içindir" dedi.

Yaptığı programda herhangi bir şekilde "suçu ve suçluyu övmediğini" dile getiren Yanardağ, "Şöyle bir tezgah kurulmuş sosyal medyada bir troll ordusu var onları millet sanan bir savcılık var. Dün Ayşegül Arslan'ın başına gelen de budur. Bir kampanya başlıyor kim oldukları belli değil. Büyük bölümü sahte, dava açmaya çalışıyoruz isim çıkmıyor" ifadelerini kullandı.

'DEVLETİN İNFAZ KANUNU UYGULA DEMEK NE ZAMANDIR SUÇ'
AKP'nin izlediği politikaları eleştirme amacı güttüğünü söyleyen Yanardağ, davanın asıl nedeninin tecrit tartışması olduğun söyledi. İddianamede programın montajlı bir videosunun yer aldığına işaret eden Yanardağ, "Öyle bir montaj yapılmış ki önü arkası yok. Bağlamından kopartılmış 62 saniyeyi izleyip beni tutukladınız" dedi.

AKP'nin İmralı'yı siyasi bir araç olarak kullanmaya çalıştığını ifade eden Yanardağ, "İmralı'da tutuklanan Abdullah Öcalan ailesiyle görüşsün, biz de ne söylediğini bilelim. 'Devletin infaz kanununu uygula' demek ne zamandır suç? İmralı'da ayrı bir ceza hukuku mu uygulanıyor? Eleştiren bir program yaptım ben, yargılama Türk milleti adına yapılıyorsa eğer hele hele sosyal medya trollerinin kışkırtmasıyla hareket eden bir savcılık olamaz" dedi.

Yanardağ'ın ardından avukatlar savunma yaptı. Avukatlar, suçlamaları reddederek, tahliye talebinde bulundu.

Mütalaasını sunan savcı tutukluluğun devamını talep etti. Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, 101 gündür tutuklu yargılanan Yanardağ'a "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası vererek tahliye kararı verdi.