23 Eylül 2024 Pazartesi

Gazeteci Orman'ın ilk duruşması görüldü

Haber takibi sırasında işkenceyle gözaltına alınmasına o anlara ilişkin kamera kayıtlarına ramen hakkında dava açılan gazeteci Orman, hakim karşısına çıktı. Maruz kaldığı işkenceyi ve polisin hem kendisine hem de halka yönelik saldırıları anlatan Orman, atılı suçlamayı reddetti. Mahkeme kamera görüntülerinin çözümlenmesi ve dosyanın bilirkişiye gönderilmesi için duruşmayı mayıs ayına erteledi.

Haber takibi sırasında darp edilen gazeteci Emre Orman hakkında, "polislere görevi yaptırmamak için direndiği" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde bulunan Sarıgazi Mahallesinde geçen temmuz ayında düzenlene Sivas katliamı anmasını takip eden gazeteci Orman, polisin saldırısına uğramış, darp edilmiş ve ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alınmıştı. Orman'ın aynı saldırıda kamerası da polis tarafından kırılmaya çalışılmıştı.

Orman'ın saldırıya uğradığı ve işkence gördüğü anların kamera kayıtlarına rağmen Orman hakkında dava açıldı. Davanın ilk duruşması Kartal'da bulunan Anadolu 20. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Orman ve avukatı mahkemede hazır bulundu.

'POLİSİN SÖYLEDİĞİ DARBI BEN YAŞADIM'
Söz konusu iddialara ilişkin beyanda bulunan Orman, "Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Bahsedilen eyleme, Sivas Katliamının yıldönümüne gittim. Binden fazla insan vardı. Polis müdahalesi oldu. Bir binanın tepesinde geniş açıdan fotoğraf çektim ve gönderdim. Sonra polisler bizi sokaktan sokağa sürdü. Gözaltına alındığım sokakta bir polis amiri, en yetkili kişiydi. İşlek bir caddeyi kendi isteğine göre kapatmaya çalıştı. İnsanlarla küfürleşti. Bir kadın 'siz bizim polisimizsiniz' dedi. Polis de 'biz sizin gibi teröristlerin polisi değiliz dedi. Ben de bu görüntüleri çektim. Ben çekerken o polis şefi bana küfür edip beni darp etti. Ben de kamerayı kapatıp yürümeye başladım. O sırada polis gelip boynumdan tutup çekti, tırnağını bana geçerdi. Polisin söylediği darbı ben yaşadım. Ters kelepçeyle gözaltına alındım. Buna dair görüntüleri avukatım mahkemeye sunacak. Müştekiyi tanımam. Herhangi bir müdahalem ve darp olmadı" dedi.

DURUŞMA MAYIS AYINA ERTELENDİ
Mahkeme, avukatın dosyaya sunduğu kamera kayıtlarının çözümlenmesi için dosyanın bilirkişiye gönderilmesine, Sancaktepe Emniyeti'ne polislerin o gün kullandığı kameranın çözümlenmesi için müzekkerenin tekrar yazılmasına, müştekinin zorla getirilmesine karar verdi.

Duruşma 21 Mayıs 2024 gününe erteledi.