25 Eylül 2024 Çarşamba

Gazeteci Safiye Alagaş tahliye edildi

JINNEWS haber müdürü Safiye Alagaş, hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

JINNEWS haber müdürü Safiye Alagaş hakkında "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı çok sayıda demokratik kitle ve meslek örgütü temsilcisi izledi.

Savunmasını Kürtçe yapan Safiye Alagaş, kendisine yönelik suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Gazeteci olduğunu vurgulayan Alagaş, "Amacımız karanlıkta bırakılan, üstü örtülen, ihlalleri açığa çıkarıp halka ulaştırmak. Bunun bilincini ve sorumluluğunu taşıyoruz. Gazeteciyim diyen herkesin bu sorumlulukla hareket etmesi gerekir. Yaptığımız haberler, kullandığımız fotoğraflar, kitaplar, haber notları suçlama konusu yapılmış. Burada gazetecilik faaliyeti sorgulanıp suçlanıyor. Bizler sistemi yaratanlara değil topluma göre hareket ediyoruz" dedi.

Türkiye'de Kürt gazetecilerin gerçeği topluma ulaştırdığı için ölüm ve sürgünlere her dönem maruz kaldığını söyleyen Alagaş, "Bizler iktidar yanlısı değiliz, bizler toplumdan yana haber yaparız. Haberlerimizle toplumun vicdanına sesleniriz. Bugün burada sanık sandalyesinde oturuyorsam, bugüne dek Türkiye'deki gazetecilerin görevlerini yerine getirmemiş olmasından kaynaklıdır. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Avukat Resul Temur, iddianame ve suçlamaları kabul etmediklerini söyledi ve Kürt basınının her dönem yargı tacizine maruz kaldığına dikkat çekti. JINNEWS'in kriminalize edilmeye çalışıldığını söyleyen Temur, Alagaş için tahliye talebinde bulundu.

Alagaş'ın "örgüt propagandası" ve "örgüt üyesi" suçlamasıyla tutuklandığını hatırlatan avukat Pirozhan Karali de, gazeteciliğin suç olamayacağını belirterek, her iki suçlamadan da beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme, Alagaş'ın yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri ile tahliyesine karar vererek duruşmayı 9 Kasım'a erteledi.