1 Ekim 2024 Salı

Gazeteciler Diyarbakır'da açıklama yaptı

Basın-İş'in çağrısıyla Diyarbakır'da bir araya gelen gazeteciler polis ablukasındaki Ari ve Piya Prodüksiyon şirketi önünde açıklama yaptı. Gazeteciler tutsak edilen meslektaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. 

DİSK/Basın İş'in çağrısıyla gazeteciler Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteciye ilişkin 11 gündür polislerce abluka altında tutulan Ari ve Piya Prodüksiyon şirketi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Amed Demokrasi Platformu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Diyarbakır Tabipler Odası, Halkların Demokratik Partisi, (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER) üyelerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. Açıklamada tutuklanan 16 gazetecinin fotoğrafının üzerinde bulunduğu ve "Susturamayacaksınız" yazılı pankart açıldı.

Disk Basın İş üyesi Tolga Balcı, gazetecilere yönelik ön yargıları kırmak için burada olduklarını söyledi. Tutuklanan 16 gazetecinin durumuna ilişkin de konuşan Balcı, "Kürt meslektaşlarımız mesleklerini zor şartlar altında yapıyorlar. Meslektaşımız Ömer Çelik tutuklandığında ‘Yükümüz sizin omzunuzda 'demişti. Bu yük sadece Kürt meslektaşlarımızın üzerinde değildir. Bunun için ‘Kürt gazeteciler yalnız değildir' demek için buradayız. Ve tutuklanan 16 gazeteci arkadaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir" dedi.

Diğer bir Disk Basın İş üyesi gazeteci Sibel Yükler de, tutuklanan gazetecilerle dayanışma içerisinde olmak için Diyarbakır'da bulunduklarını belirtti. Kürt basınında çalışan gazetecilerin tutuklanmasının bir ilk olmadığını da söyleyen Yükler, "Kürt basınından tutuklanan arkadaşlar tutuklanan ilk arkadaşlarımız değil. 2016'dan beri tutuklanan ve halen cezaevinde tutulan Nedim Türfent gibi arkadaşlarımız var. Bu ilk olmadığı gibi sonda olmayacak. Gazeteciler ne zaman gözaltına alınıp tutuklansa bu ülkede büyük felaketler meydana geliyor. Bugün 16 arkadaşımızın tutuklanmasından sonra da neler olabileceğini biliyoruz. Ve arkadaşlarımızın yaptığı haberler ve çekimin yaptıkları programlar vardı. Ancak ana akım medya ve bugünkü muhalif kesim de aynı programları aynısını yaptılar. Ama kimse bunları yaptıkları için alınmadı. Bunun için tutuklanan 16 arkadaşımıza da bir şey yapamayacaksınız" dedi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu adına konuşan Ceren İskit de, "Kadın gazeteciler ya yargılanıyor ya da tutuklanıyorlar. Kadın gazeteciler sadece gazetecilik faaliyetlerini yürütüp, hakikatin peşinden koşuyorlar. Biz tutuklu bulunan 16 arkadaşımızla dayanışma içerisinde bulunmak için buradayız. Aynı şekilde 4 tutuklu kadın arkadaşlarımız için de buradayız. Gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz" dedi.

Konuşmaların ardından 16 gazetecinin ismi okunarak "Yoklama" alındı.

Açıklama,  "Özgür basın susturulamaz" ve "Ben de gazeteciyim" sloganlarıyla son buldu.