21 Eylül 2024 Cumartesi

Ankara'da hasta tutsaklara özgürlük isteyenlere polis tehdidi

Hasta tutsaklar için düzenledikleri eylemin 524.'sünü Sakarya Caddesinde yapmak isteyen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, polis tarafından tehdit edildi. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin ısrarı üzerine geri adım atan polis, eylem bitiminde "haftaya burada açıklama yaptırmayacağız, ısrar ederseniz ona göre tedbir alacağız" diye tehdit edildi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, her hafta düzenli olarak hasta tutsakların durumuna dikkat çektikleri eylemlerinin 524.'sünü Sakarya Caddesinde yaptı. Polis eylemi engellemek istedi. İHD Ankara Şube Eşbaşkanları Nuray Çevirmen ve Ömer Faruk Yazmacı'ya eylemin yapılmasına izin verilmeyeceğini söyleyen polis, cadde üzerinde eylem yapmanın yasaklandığını ileri sürdü. Ancak yasak kararına ilişkin yazılı herhangi bir bildirim ise sunmadı.

Polisin, "Bugün burada yaparsanız yarın falanca yer öbür gün falanca yer dersiniz. Böyle bir şey olabilir mi" dedi. Eşbaşkanların ısrarı polise geri adım attırdı Daha sonra basın açıklamasına geçildi. Söz alan İHD Şube Eşbaşkanı Avukat Ömer Faruk Yazmacı, Sincan 1 Nolu Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Mehmet Parlak'ın durumuna işaret etti.

Parlak'ın böbrek nakli olduğu, ayrıca bağırsak sorunu yaşadığı bilgisini paylaşan Yazmacı, durumun gün geçtikçe kötüye gittiğini kaydetti. Parlak'a dair daha önce hazırlanan hastane ve ATK raporlarına da dikkat çeken Yazmacı, doktorların enfeksiyon riskinin sürekli olduğu bunun yanı sıra birçok hastalığının olduğu yönünde görüşe yer verdiğini ancak buna rağmen tahliyesinin önünün açılmadığını anımsattı. Parlak'ın hastalıkları nedeniyle 22 kilo kaybettiği ve 40 kiloya düştüğü uyarısında bulunan Yazmacı, "Ailesiyle yapılan görüşte oturmakta ve konuşmakta güçlük çektiğini gözlenmiştir. Yapılan tahliller sonucunda böbrek değerleri 6.42 olduğu için acilen yatışı yapılmış ve değerler düşmediği için acilen diyalize alınmıştır. 25 gün boyunca detaylı yapılan tahlil, biyopsi ve diğer işlemler sonucunda bakteri tespit edildi. Uygulanan tedaviler sonrası bağırsak sorunu son buldu lakin 16 aylık süreçte böbreğinin yüzde 70 ini kaybetti. Geciken doğru tedavi sonucunda sağlıklı olan ve tek olan böbreğinde büyük hasar oluşmasına neden olmuştur" dedi.

Yazmacı, şöyle devam etti: "Son bir yıldır sürekli olarak doktor kontrolünde hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Mehmet Parlak'ın kalan tek böbreği de büyük ölçüde işlevini kaybetmiştir. Yaşam hakkının korunması ve sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için acilen infazının ertelenmesi gerekmektedir."

Eylemin ardından polis Çevirmen ve Yazmacı'nın yanına gelerek, önümüzdeki hafta eyleme izin vermeyeceklerini söyledi. Polis, "Basın açıklamasının yeri, sınırları belirlenmiştir. Her yer de yapamazsınız. Haftaya burayı zorlarsanız tedbirimizi ona göre alacağız. Şimdi gidin, bilginiz olsun"  tehdidinde bulundu.