23 Eylül 2024 Pazartesi

Gaziosmanpaşa'da İstanbul Sözleşmesi eylemi

Gaziosmanpaşalı kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etti. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı hayatta olabilecek kadınların anıldığı eylemde, onların isyanıyla mücadelenin büyüyeceği belirtildi. 

Gaziosmanpaşa ilçesinde bir araya gelen kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini Gaziosmanpaşa Meydanı'nda gerçekleştirdikleri açıklama ile protesto etti. Çok sayıda kadının ve HDP il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı açıklamada, "İstanbul sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz" pankartı açılarak,  erkekler tarafından katledilen kadınların resimleri taşındı. Kadınlar sık sık "Jin jîyan azadî" sloganları attı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Esenler İlçe Eşbaşkanı Dilek Demir, sözleşmenin feshedilmesini kınayarak, alanlarda mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Demir, sözleşmenin kadınları şiddetten koruduğunu ifade ederek, "Devletin yangından mal kaçırır gibi sözleşmeden çekilmesini kadınlardan ne kadar korktuğunu ortaya koyuyor" dedi.

'HAYATTA OLABİLECEK KADINLARIN İSYANIYLA BURADAYIZ'
Erkek yargı sisteminin ve siyasetinin katilleri yargılamak yerine akladığını belirten Demir, bunun da kadınların canına mal olduğunu kaydetti. Kadın katliamlarının artışına işaret eden Demir, şöyle devam etti: "Kadınları korumak yerine gidip İstanbul Sözleşmesini feshediyorlar. Kadınlar öldürülmemek için sonsuz bir mücadele veriyorlar. Şiddet dolu evlerden ayrılıyorlar, defalarca şikayet ediyorlar, koruma istiyorlar, kendilerini tehdit eden erkeklerin engellenmesini istiyorlar. Yapılmıyor. Ansızın değil, göz göre göre geliyor cinayetler. Kamu görevlileri görevini yapmıyor. Polis zamanında gelmiyor, kadınları yanlış yönlendiriyor, 'yuvanı yıkma' gibi tavsiyelerle ölüme gönderiyorlar. Gizli olması gereken sığınak yerlerini ailelere veriyorlar.  İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı hayatta olabilecek kadınların isyanıyla buradayız. Emine Bulut'un, Sevtap Şahin'in, Fatma Altınmakas'ın ve daha pek çok kadının isyanıyla buradayız."

Katledilen kadınların anılmasının ardından kadınlar eylemlerini alkış ve zılgıtlar eşliğinde sonlandırdı.