23 Eylül 2024 Pazartesi

Gıda Mühendisleri Odası: Bülent Şık'la değil kanserle uğraşın

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, iktidarın Bülent Şık'ın kansere neden olan etmenler ve besin maddelerinin açıkladığı yazına dava açmak yerine kanserle mücadelede ne yapılacağına odaklanması gerektiğini söyledi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Bülent Şık'ın kansere neden olan besin maddeleri ile ilgili yazısına açılan davaya ilişkin yazılı açıklama yayınaldı.
 
Bülent Şık'ın Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan "Türkiye‘yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi!" başlıklı yazı dizisi nedeniyle Sağlık Bakanlığı‘nın şikâyeti üzerine soruşturma başlatıldığı ve "yasaklanan gizli bilgileri açıklama", "yasaklanan gizli bilgileri temin etme" ve "göreve ilişkin sırrı açıklama" suçlamalarıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istendiği hatırlatıldı.
 
ARAŞTIRMA BAKANLIK KATKISI İLE YAPILDI
 
Dava açılmasının kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Savcılık soruşturmaları ve mahkeme süreçleriyle bilimsel hiçbir gerçeklik görmezden getirilmeye çalışılamaz" denildi.
 
Kamuoyunun doğru bilgi almasının Anayasal bir hak olduğunun, bir akademisyenin çalıştığı konu ile iligli elde ettiği sonuçları kamuoyu ile paylaşmasının suç olamayacağının belirtilidği açıklamada, yazı dizisi çalışmasının, 2011-2016 yılları arasında Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun katkıları ile yürütüldüğünü hatırlattı.
 
İKTİDAR SUÇUNU ÖRTME TELAŞINDA
 
Şık'ın kamuoyunu bilgilendirdiği için yargılanması yerine kanser vakalarının sık görüldüğü yerlere ilişkin ortaya çıkan veriler ışığında ne yapılacağı sorusuna yanıt aramak gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Sonuçları açısından milyonlarca insanı ilgilendiren bir halk sağlığı konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından önlem almak amacıyla bir ara rapor yazılmadığı gibi, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimleri uyaracak herhangi bir girişimde de bulunulmamıştır" diye kaydedildi.
 
Yapılan çalışmaların sonuçlarının halka açıklanmasının, halk sağlığını koruyucu çalışmaları yapılmasının ve gereken önlemlerin almasının hukuki bir zorunluluk olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Halk sağlığı ve gıda güvenliğini ilgilendiren her konuda, toplumun doğru bilgilendirilmesi için asla bilimin ışığından ayrılmayacakları" ifade edildi.