1 Ekim 2024 Salı

'Hak savunucuları derhal serbest bırakılsın'

İnsan hakları savunuculuğu yapan çok sayıda kurum, HDK, HDP ve GÖÇİZDER'e dönük gözaltı ve baskın saldırısına tepki göstererek, gözaltına alınan hak savunucularının serbest bırakılmasını, demokratik kitle örgütlerine dönük baskının son bulmasını istedi.

Hak savunucuları, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Göç İzleme Derneği'ne (GÖÇİZDER) dönük gözaltı saldırısı ve polis baskınlarına tepki gösterdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde gerçekleşen basın toplantısında, "Gözaltındaki hak savunucuları serbest bırakılsın" pankartı asıldı. İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, İHD İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHU) İstanbul Şubesi üyelerinin katıldığı toplantıda ortak açıklamayı Prof. Dr. Ümit Biçer okudu.

Biçer, yapılan operasyonun insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarına dönük artan baskıların bir örneği olduğunu söyleyerek, operasyonda TİHV, İHD ve GÖÇİZDER üyesi 22 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

GÖÇİZDER'in ülke içerisinde zorunlu göçe tabi tutulan insanlar için adalet amacı güttüğünü kaydeden Biçer, insan haklarının korunması için çalışan kurum ve kişilerin yargı tacizine, keyfi gözaltı, baskın ve tutuklamalara maruz kaldığını vurguladı. Biçer, iktidarın bu uygulamalarla hak savunuculuğunu engelleme çabasında olduğunu, yargıyı da bunun bir aracı olarak kullandığını ifade etti.

Türkiye'nin tabi olduğu uluslararası sözleşmelerin ve evrensel insan hakları hukukunun hak savunuculuğunu güvence altına aldığını söyleyen Biçer, şöyle devam etti: "Söz konusu belgelerden biri olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi'ne göre taraf devletler, bildirgede amaçlanan hakların meşru kullanımı çerçevesinde insan hakları savunucularını şiddet, tehdit, misilleme eylemi, fiili veya hukuksal ayrımcılık, baskı veya diğer keyfi hareketlere karşı korumakla, tüm bu sıralananları suç olarak kabul etmek ve işlem yapmakla yükümlüdürler. Gözaltındaki hak savunucuları derhal serbest bırakılmalı, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi'nin gerekleri koşulsuz bir biçimde yerine getirilmelidir."