24 Eylül 2024 Salı

Halka hizmet veren kurumlar durma noktasına geldi

İşgalci Türk devleti Rojava'ya dönük saldırılarında Cizre bölgesi merkezi elektrik üretim tesislerine dönük yaptığı saldırılarda 4 Elektrik dağıtım merkezi hizmet dışı kaldı. Halka hizmet veren sağlık kurumları, hastaneler, fırınlar ve su istasyonları elektrik kesintisi nedeniyle hizmet üretimi durdu. İlk belirlemelere göre 56 milyon dolar üzerinde bir hasar olduğu düşünülüyor.

İşgalci Türk devleti 5 Ekim itibariyle Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye başlattığı hava saldırılarında halka hizmet veren kurumları hedef aldı. Saldırılarda elektrik üretimi yapan santrallerin ağır hasar alması nedeniyle halka hizmet veren birçok kurum çalışamaz duruma geldi.

Kentlere göre saldırılar ve oluşan hasar şöyle:

HESEKÊ
İşgalci Türk devleti, Hesekê'nin batısındaki ve doğusundaki barajları bombalandı. Bu istasyonlar Hesekê'nin birçok ilçe ve köylerine elektrik sağlıyordu.

QAMİŞLO
5-6 Ekim günü savaş uçakları ve SİHA'lar, kantonun kuzeyinde yer alan elektrik dağım istasyonunu bombaladı. Bombardıman sonucunda istasyon devre dışı kaldı. Kentin yarısının elektriği kesildi. Saldırılarda, kentte bulunan gıda depoları, buğday depoları, merkezi fırınlar, morglar, kalp ve göz hastanesi, jiyan hastanesi, protez hastanesi, özel hastaneler akaryakıt istasyonları, su istasyonları hizmet dışı kaldı.

AMÛDÊ
Saldırının yapıldığı 5 Ekim günü elektrik istasyonu bombalandı. Saldırı nedeniyle ilçe merkezi ve 3 hat üzerindeki köylerde elektrikler kesildi.

DIRBÊSIYÊ
Qamişlo kantonunun kuzeyindeki ana istasyondan elektrik alan, istasyonun, saldırılar nedeniyle hizmet veremez duruma geldi. Bu nedenle ilçe, köyler ve Hesekê kentine su sağlayan Elok su istasyonuna elektik sağlayan hattın elektriği kesildi.

TIRBESPİYÊ
6 Ekim günü savaş uçaklarıyla yapılan saldırılarda ilçenin elektrik santrali hizmet dışı kaldı. Saldırılar nedeniyle tüm ilçe, kasaba, istasyona bağlı 250 köyün elektriği kesildi.

ANA İSTASYON
Siwêdiyê istasyonunun 4 elektrik türbininin alt yapısı hedeflendi. İkinci türbin tamamen devre dışı kalırken, üçüncü ve dördüncü türbinler ise hasar gördü. İlk türbin ise geçen yıl 22 Kasım günü hava saldırılarında hedef alınmış ve hizmet dışı kalmıştı.

Dêrik, Til Koçer, Til Hemîs, Til Berak ilçelerine elektrik dağıtımı yapan ana elektrik istasyonu hizmet veremez duruma geldi. Bu saldırı nedeniyle Cizre'nin büyük bir bölgesinde elektrikler kesildi. 13 bin gaz tüpü üreten Siwêdiyê gaz santrali istasyonu 5 Ekim günü hedeflendi.

Söz konusu gaz santrali Qamişlo ve Hesekê kantonlarına elektrik ihtiyacını karşılayan 4 elektrik üretim türbinini çalıştırıyordu. Söz konusu Siwêdiyê fabrikasıyla birlikte diğer üretim istasyonları, Cizre Bölgesine 130 megavat elektrik üretimi yapıyordu. Geçen yıl Kasım ayında yapılan hava saldırılarında ağır hasar almış üretim kapasitesi 40 megavata düşmüştü.

Saldırılarda, petrol üretimi yapan Ewde, Zarbe, Seîde, Aliyan, Ûle noktaları ile 10'dan fazla petrol noktası bombalandı. Hedeflenen petrol üretim hizmet kurumları bölge halkının ihtiyaçlarına dönük petrol ve gaz çıkartıyordu. Kuzey ve Doğu Suriye Enerji Dairesi Eşbaşkanlığı saldırlar nedeniyle dört üretim istasyonunda oluşan hasarın 6 milyon dolar olduğu bilgisini paylaştı.

Siwêdiyê'deki maddi hasarın ise 50 milyon dolardan daha fazla olduğu yönünde. Saldırılarla oluşan bu tablo sonucunda, Cizre bölgesinde yaşayan binlerce kişiye sunulan, su, ekmek, hastahane gibi hizmetlerde aksamaların yaşanacağı anlamına geliyor.