24 Eylül 2024 Salı

Halklar komutan Baran Serhat'ı 'İntikamın alınacak' sözüyle uğurladı

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, MLKP MK üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) son yolculuğuna "İntikamın alınacak" sözüyle uğurladı. Uğurlama törenine Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Türkmen halklarından binlerce kişi katıldı.
Rojava halkları, Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Merkez Komite üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) son yolculuğuna uğurlandı.
 
Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Türkmen halkları, Rojava devriminin inşası ve savunması için büyük emek harcayan Serhat için son görevini yerine getirdi. Sabah saatlerinden itibaren Baran Serhat'ın cenazesinin bulunduğu Serêkaniyê Roj Hastanesi önünde binlerce kişi toplandı.
 
Törene TEV-DEM, Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu Yönetimi, Şehit Aileleri Kurumu, PYD ve SYPG üyeleri, MLKP, KKÖ, YPG ve YPJ savaşçılarının yanı sıra Türkiye devrimci hareketinden TKP-ML TİKKO, DKP/BÖG, DKP/Birlik, TKEP-L, MKP, THKP-C MLSPB, Asuri Askeri Meclisi savaşçıları da katıldı.
 
Hastane önünde toplanan kitle sloganlarla cenazenin çıkarılmasını beklerken, Baran Serhat'ın MLKP'nin Rojava'daki ilk şehidi olan Serkan Tosun için yazıp bestelediği ezgi kendi sesinden dinletildi. Rojava halkları ve savaşçılar, ellerinde bayrak ve flamalarla, Baran Serhat'ın cenazesinin geçişine eşlik etmek için bekledi.
 
Baran Serhat'ın cenazesi, "Şehid namirin" sloganları atılarak, zılgıtlar ve kendinin seslendindiği ezgiler eşliğinde hastaneden zafer işaretleri arasında çıkarıldı. Binlerce kişi Serhat'ın cenazesini Serêkaniyê Şehitliği'ne götürülmesine eşlik etti. Tören süresince Serêkaniyê kent esnafı da kepenklerini kapattı.
 
 
Cenaze aracı arkasında yüzlerce aracın yer aldığı konvoy oluşurken, uzun bir yürüyüşün ardından Baran Serhat'ın cenazesi şehitliğe ulaştı.
 
Baran Serhat'ın cenazesini şehitlikte savaşçılar karşıladı. Şehitlikteki uğurlama askeri tören ile başladı.
 
 
Şehit Aileleri Kurumu adına yapılan konuşmada, Baran Serhat şahsında tüm ölümsüzleşenler selamlandı, Serhat'ın ailesi ve yoldaşlarına başsağlığı dilendi.
 
'İNTİKAMINI ALACAĞIZ'
 
Törende MLKP adına konuşan Viyan İsyan, Baran Serhat'ın mücadele hayatına dikkat çekti, Komutan Baran Serhat şahsında tüm devrim şehitlerini andı. İsyan, "Heval Baran partimizin önder kadrolarındandı"  dedi. MLKP'nin Derik'ten Efrin'e kadar Rojava'nın tüm bölgelerinde hem siyasi hem askeri çalışmalar yürüttüğünü dile getiren İsyan, "Onlarca şehit, onlarca yaralı verdik. Partimiz, Rojava devriminde önemli bir rol oynadı. Baran yoldaş, ideolojik, siyasi ve askeri alanlarda bu devrime önderlik yapanlar arasındaydı. Rojava devriminin büyümesi için çok fazla emek harcadı" diye konuştu.
 
Baran Serhat'ın dünya devrimci sosyalist hareketleriyle Rojava arasında bir köprü kurduğunu dile getiren İsyan, "Baran yoldaş, dünyanın farklı bölgelerinden devrimci sosyalist ilerici insanların bu devrime katılmasını sağlamak amacıyla Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun kuruluşuna öncülük etti. O sadece Rojava devrimi için değil, aynı zamanda dört parça Kürdistan için mücadele etti" şeklinde konuştu. Baran Serhat'ın Serhatlı olduğunu hatırlatan İsyan, "O, sosyalist bir yurtseverdi. Kürdistan'ın her acısını yüreğinin derinliklerinde hissederdi" ifadelerini kullandı. Serhat'ın HBDH'in kuruluşunda ve ilerletilmesinde önemli roller üstlendiğini hatırlatan İsyan şöyle konuştu: "Ortadoğu halklarının geleceğinin ezilenlerin ve işçilerin birliğinden geçeceğini ifade ederdi. Bu doğrultuda partimizin teorik, ideolojik ve politik fikirlerini her platformda tartıştı. Otuz yıllık devrimciydi. Partimizin Merkez Komitesi üyesiydi."
 
İsyan, Baran Serhat'ın kişilik özellikleriyle, davranışlarıyla bulunduğu her ortamda dikkat çektiğini ve örnek alındığını dile getirdi. İsyan şunları ifade etti: "Baran yoldaş, hiçbir iş arasında ayrım yapmazdı. Ne olursa en iyisini yapmaya çalışırdı. Coşkulu bir insandı. Coşkusuyla çevresini de etkilerdi. Yoldaşlar onu gördüğü zaman ondan kuvvet ve moral alırlardı. Onun yanında her şeyin mutlaka çözümü vardı. 'Ben yapamam' cümlesini sevmezdi. Umutluydu ve umudunu yayardı. Feda ruhuna sahipti. Ezilen halklara ve işçilerin direnişine büyük bir güveni vardı. Baran yoldaş kişiliğiyle partimizin aynasıdır. Faşist Türk çeteleri bilmelidir ki, binlerce savaşçı onun hesabını sormaya, intikamını almaya hazırdır. Heval Baran'ın mücadelesi mücadelemiz, hayalleri hayallerimizdir. Biz Heval Baran'ın savaşçıları olarak, özgürlük için, eşitlik için, Ortadoğu devrimi için, dört parca Kürdistan'ın özgürlüğü için ve dünya devrimi için burada, yoldaşımızın huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. İntikamını alacağız."
 
'MÜCADELESİNİ BÜYÜTECEĞİMİZİN SÖZÜNÜ VERİYORUZ'
 
Törende YPG/YPJ adına konuşan Welid Serêkaniyê, Baran Serhat'ın dört parça Kürdistan'ın özgürlüğü için mücadele ettiğini vurguladı. Serêkaniyê şöyle konuştu: "Türk devleti amacına ulaşamayacak. Mücadele yoldaşları olarak eşitlik, özgürlük mücadelesini büyüteceğiz. Baran Serhat, Rojava devriminin savunmasında yerini aldı. Bütün ezilenlerin özgürlüğü, eşitliği için mücadeleyi sürdürdü. O'nun yolu yolumuzdur. O'nun umudu gerçekleşecek. DAİŞ'i yok ettik. Baran Serhat'ı katledenlere YPG, YPJ, DSG olarak yanıt vereceğiz. Rüstem Cudi alanı savaşçıları olarak Baran Serhat'ın mücadelesini büyüteceğimizin sözünü veriyoruz."
 
AİLESİ: GENİŞ AİLEMİZİN, YOLDAŞLARININ BAŞI SAĞOLSUN
 
Uğurlama törenine Baran Serhat'ın ailesi de bir mesaj gönderdi. "Geniş ailemizin, yoldaşlarının, partimizin başı sağolsun" diyen Namaz ailesi şunları belirtti: "O devrimci bir yaşamı seçti. 30 yıl mücadelesini sürdürdü. O'nun yeri kolay doldurulmayacak. İşkencelerden başı hep dik çıktı. En son hapishaneden çıktıktan sonra eve geldi ve bir gece evden çıktı. Mücadelenin içinde olduğunu biliyorduk. Düşmanın karşısında hiç ağlamadık. Bundan sonra da ağlamayacağız. Ondan güç alacağız. O sürekli başımızın üzerinde olacak."
 
Törende Baran Serhat için yazılan bir şiir de okundu.
 
MLKP Rojava Örgütü adına konuşan İmat Serêkaniyê, "Baran Serhat şehit düştü ama burada binlerce Baran Serhat var, O'nun savaşçıları var" dedi. Serêkaniyê, Baran Serhat'ın yıllarda tutsak edildiğini hatırlattı ve şöyle konuştu: "Heval Baran, Türk devletinin zindanlarında zoru yaşadı, işkence gördü ancak hiçbir zaman baş eğmedi. Heval Baran'ın en büyük hayali özgürlüktü, ezilenlerin özgürlük içinde yaşamasıydı. O hapishaneden çıktı, yüzünü özgür dağlara, Rojava devrimine döndü. Bu topraklarda yıllarca çalışma yürüttü. Bütün YPG, YPJ, DSG savaşçıları olarak, yoldaşımızın önünde söz veriyoruz, kanını yerde bırakmayacağız."
 
'BİNLERCE BARAN SERHAD VAR'
 
TKP/ML-TİKKO adına Cemil Amed konuştu. "Baran Serhat'ın şahadeti Rojava ve Ortadoğu halklarına kutlu olsun" diyen Cemil Amed, "O'nun kimliği devrimciydi. Düşmanları karşısında başını eğmedi. Büyük bir kahramanlık örneği sergiledi. Baran Serhat ve tüm şehitlerimize söz veriyoruz. Kanımızın son damlasına kadar onurlu mücadelesini bırakmayacağız" dedi.
 
DKP/Birlik adına Ceren Güneş de yaptığı konuşmada, "Ölümsüzlere sözümüz olsun, düşlerini yarım bırakmayacağız. Vakit direniş vaktidir, faşizmi ezme vaktidir. Sömürgeci faşist devleti, Baran Serhat'larca yıkma vaktidir" diye konuştu.
 
DKP/BÖG adına Tufan Keleş konuştu. "Birleşik devrimin öncü komutanlarından biriydi" diyen Tufan Keleş, şunları söyledi: "Rojava devriminin zaferi Baran Serhatlarla kazanılmıştır, Ulaş Bayraktar ve Rubar Ozanyanlarla kazanılmıştır. Burada binlerce Baran Serhat vardır. Türkiye'de faşizmi yıkmak için  hazırlanıyoruz, yıkacağız."
 
Asuri Meclisi ve Asuri Şehit Aileleri Kurumu adına da konuşmalar yapıldı. Baran Serhat'ın bedel ödemekten çekinmediğini belirten Asuri halkı, "O'nu ve mücadelesini asla unutmayacağız" dedi.
 
SYPG adına konuşan Muhammed Qasem de Serhat'ın Rojava devriminin ileriye taşınması için mücadele yürüttüğünü dile getirde, "O bizim öğretmenimizdi" dedi. Qasem şöyle devam etti: "Türkmenlerin, Asurilerin, Ermenilerin öğretmeniydi. Rojava devriminin komünist bir devrime taşınması için mücadele ediyordu. Onun fikirlerinin takipçisiyiz, sosyalizm ve komünizm mücadelesini sürdüreceğiz" dedi.
 
Törende Heyet El Tensiq'in de gönderdiği mesaj okundu.
 
Baran Serhat'ın "Şehadet Belgesi", törende Namaz ailesi adına Baran Serhat'ın Serêkaniyêli yoldaşları Halit Serêkaniyê ve Rojin ailelerine teslim edildi. Belgeyi alan Halit Serêkaniyê, Baran Serhat'ın uzun süredir tanıdığını hatırlattı, "Bana 'dayı' derdi. Ben O'nun dayısıydım, bugün babası oldum. Rojava Kürdistan halkı olarak, Baran Serhat'ın ailesiyiz. O'nun özgür ve sosyalist Kürdistan düşü vardı. Bu düş, bizim de düşümüzdür" dedi.
 
Konuşmaların ardından Baran Serhat'ın cenazesi omuzlara alınarak tören alanından defnedileceği alana taşındı. Yürüyüş esnasında "Şehid namirin", "Baran yoldaş ölümsüzdür", "Kanımızla canımızla ey şehid yanındayız", "Heval Baran yaşıyor, MLKP savaşıyor", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Yaşasın MLKP, Yaşasın YPG/YPJ" sloganlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.
 
Defin işleminin ardından MLKP savaşçıları çiçeklerle süslenen mezar başında toplanarak, 'Devrim Andı' içti.