23 Eylül 2024 Pazartesi

Hapishanelerdeki açlık grevi eylemi 34'üncü gününde

Hapishanelerde "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" talebiyle sürdürülen açlık grevi eylemi 34'üncü gününü doldurdu. Tutsak yakınları ise 5 kentte Adalet Nöbeti eylemini sürdürüyor.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ve 34 aydır haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle başlatılan açlık grevi eylemi 34'üncü gününde devam ediyor.

Öte yandan açlık grevindeki tutsakların yakınlarının Adana, Van, Diyarbakır, Mersin ve İstanbul'da başlattığı Adalet Nöbeti eylemleri de sürüyor.

ADANA 
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından dernek binasında başlatılan Adalet Nöbeti, 27'nci gününde devam etti. Nöbet tutulan salonda "Tecrit insanlık suçudur" ile "Adalet için tecridi kıralım demokratik barış için zindanlara ses olalım" pankartları yer aldı.

Nöbet için bir araya gelen eylemciler, yaptıkları açıklamada bugünkü eylemlerini Mersin'de sürdüreceklerini dile getirdi. Eylemciler "Bijî berxwedana zindana" sloganı atarak Mersin'e doğru yola çıktı.

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki tutsak Ahmet Erdem'in ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde gönderdiği not da paylaşıldı. Erdem, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için mücadele verdiklerine işaret ederek, "Tüm direnenlerin yeni yılını kutluyor, mücadele ederek kazanacağımızı belirtiyorum" diye kaydetti.

VAN 
Van'da tutsak yakınları ve TUHAY-DER öncülüğünde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında 24 gündür devam eden Adalet Nöbeti'ni çok sayıda kişi ziyaret etti.

Ziyaret sırasında kısa bir konuşma yapan DEM Parti İl Seçim Komisyonu Eşsözcüsü Nazime Arvas, "Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikaları bir an önce kalkmalı. Kürt sorunu demokratik yollarla çözülmeli. Bizler de komisyon olarak sizlerin eylemini selamlıyoruz. Eylemin adalet ve barışa vesile olmasını diliyorum" dedi.

Barış Anneleri Meclisi üyelerinden Saadet Öklü de Kürt annelerinin savaş politikalarından kaynaklı onlarca evladını yitirdiğini belirterek, "Bizim çocuklarımızın cenazeleri kutularda, kargoyla teslim ediliyor. Ölülerimizi dini vecibelerini yerine getiremeden defnediyoruz. Buradan çağrımdır; asker anneleri de barış mücadelemize destek versinler. Bizler tüm zulme rağmen barış istediğimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Savaş kimseye kazandırmaz. Adalet Bakanlığının bir an önce kulaklarındaki pamuğu çıkarıp bu barış talebine karşılık vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Eylemde sık sık  "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

DİYARBAKIR 
TUAY -DER öncülüğünde DEM Parti'nin Bağlar İlçe Örgütü binasında başlatılan eylem 27'inci gününde devam etti. Çok sayıda anne, farklı kentlerden nöbet için bir araya geldi. "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlük giyen anneler, bugün de eylemlerini sürdürdü. Annelerden Rabia Ataş, "Halkın ve diğer ailelerin de bu nöbete katılmasını istiyoruz. Beraber ele ele vererek bu tecridi kıralım" dedi.

MERSİN 
Mersin Barış Anneleri Meclisi, tutsak yakınları, DEM Parti Milletvekili Ali Bozan ile çok sayıda kişi bugünkü eyleme katıldı. Nöbet eyleminde sık sık "Bijî berxwedana zindana" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları yükseldi.

Adana'dan nöbet eylemine katılan Barış Annesi Bezo Oruç, "Önderliğimiz üzerindeki bu baskı sürdükçe hiçbirimiz özgür olamayız. Barış ve özgürlük istiyoruz" dedi.

Barış Annesi Emine Eren ise, Adana'dan gelen annelere teşekkür etti. Eren, "Önderlik üzerindeki bu tecridin kaldırılmasını bekliyoruz. Biz annelerin yüreği acıyor. Biz savaş değil, barış istiyoruz. Çocuklarımız özgür olmadan, Önderimiz üzerindeki tecrit kaldırılmadığı sürece adalet nöbetimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

İSTANBUL 
İstanbul'da Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) öncülüğünde tutsak yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 18'inci gününde devam etti. DEM Parti Esenler İlçe Örgütü binasında sürdürülen eyleme bugün de çok sayıda kişi katıldı. Eylemciler, "Tecrit insanlık suçudur" önlükleri giydi. Katılımcılar, "Talepler kabul edilmezse mücadele devam edecek" mesajı verdi.