2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hasta tutsak Ali Kuş'un infazı ertelensin'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsak Ali Kuş'un pandemi döneminde hapishanede kalmasının yaşamsal risk teşkil ettiğine dikkati çekerek, infazın ertelenmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 312. haftalarında Tarsus 3 Nolu Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Ali Kuş'un durumuna dikkati çekti.

İHD Ankara Şube binasında açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kuş'un 12 Aralık 2018'de tutuklandığını ve hükümözlü olduğunu söyledi. 

Kuş'un 2015 yılında midesinde meydana gelen yırtılma nedeniyle Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde 2 ameliyat geçirdiğini belirten Çevirmen, ameliyat sonrasında midede oluşan hassasiyet ve beslenme zorluğu nedeniyle aşırı kilo kaybı yaşadığını kaydetti. Çevirmen, Kuş'un 2016 yılında göğüs kısmındaki tıkanıklıklar, nefes alışverişlerindeki problemler nedeniyle Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edildiğini ve detaylı tetkiklerin yapılmaya başlandığını söyledi.

'AMELİYATTA İKİ DEFA KALBİ DURDU'
Çevirmen, Kuş'un sağlık durumuna ilişkin şunları söyledi: "Kansızlık, kanda pıhtılaşma, akciğeri arasına sıkışmış 2,5 kg ağırlığına sahip 2 petin bulunduğunu, aslında bu petlerin içinin sıvı olması gerekmesine rağmen bu sıvıların katı bir hal aldığını ve bu nedenlerden dolayı zorlu bir ameliyat geçirmesi gerektiğini belirtilip, bu zorlu ameliyat konusunda gerekli açıklamaları da yaparak bir hafta kadar da hastanede gözetim altında tutarak ameliyat tarihini beklemelerini söylemişlerdir. Ali Kuş akciğerlerinden 8 saatlik bir ameliyat geçirmiştir. Doktor ailesine 'ameliyat sırasında iki defa kalbinin durduğunu' aktarmıştır. Ameliyat sonrasındaki zorlu bir süreç yaşanmaya başlamış, midesindeki ameliyattan kaynaklı hassasiyetten dolayı her ilaç verilememiş ve ağrısı kesilmemiştir. Ameliyat sonrası içindeki sıvının dışarıya atılması için sırtında büyük bir kesikten 2 adet dren tüpü takılmıştır. Daha sonra drenler alınmıştır. Akabinde gözetim ve ilaç tedavisine devam edilmiştir."

Çevirmen, Kuş'un pandemi döneminde hapishanede tutulmasının yaşamsal risk teşkil ettiğini belirterek, dışarıda tedavi edilebilmesi için infazının ertelenmesini istedi.