23 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Kocatürk'ün tahliyesi istendi

İHD Ankara Şubesi 28 yıldır hapishanede bulunan hasta tutsak Resul Kocatürk'ün derhal tahliye edilmesini istedi.

 Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 485'inci hafta eyleminde Resul Kocatürk'ün tahliyesini istedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya gelen inisiyatif üyeleri, "Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartını açtı. Açıklamayı yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, hapishanelerde 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak bulunduğunu ve 2023 yılı başından bu yana en az 41 tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

500 GÜNÜ AŞAN AÇLIK GREVLERİ
Kırıkkale F Tipi Hapishanesinde 28 yıldır tutuklu bulunan hasta tutsak Resul Kocatürk'ün durumuna dikkat çeken Yazmacı, Kocatürk'ün uzun tutsaklık süreci ve olumsuz koşullardan kaynaklı pek çok hastalığı olduğunu belirtti. Yazmacı, "500 günü aşan açlık grevlerinden kaynaklı olarak Wernicke-Korsakof sendromu vardır. Koltuk değnekleri ile yürüyebiliyor. Ayrıca hipotiroid rahatsızlığı ve iritabl kolon hastalığı da bulunmaktadır. Akciğerindeki nodül nedeniyle Ankara Sanatoryum Hastanesinde uzunca bir süre tedavi görmüştür ve hala akciğerlerinde nodüller bulunmaktadır. Otoimmün hepatite bağlı olarak siroz hastalığı vardır ve rahatsızlığı sürekli haldedir. Astım rahatsızlığı bulunmaktadır" diye ekledi.

'KELEPÇELİ MUAYENE NEDENİYLE TEDAVİSİ AKSIYOR'
Kocatürk'ün gördüğü işkencelerden kaynaklı sakatlığı olduğu bilgisini de veren Yazmacı, ayrıca Kocatürk'ün yaşadığı kronik hastalıklarından kaynaklı olarak hapishanede yaşamakta güçlük çektiğini söyledi. Yazmacı, "Tetkiklerinde, tedavilerinde aksamalar meydana gelmekte kelepçeli muayeneden kaynaklı olarak sorunlar yaşanmaktadır. Hastane sevklerİ esnasında tek kişilik ring araçlarıyla yapılan sevkler de hastalıklarını tetikleyerek durumunu kötüleştiriyor. Ayrıca cezaevinde bulunduğu koşullar da bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır" diye belirtti.

'KOCATÜRK SERBEST BIRAKILSIN'
Kocatürk'ün yaşadığı sağlık sorunlarının giderilmesini, kelepçeli muayene ve tekli ring araçlarıyla sevklerden vazgeçilmesini, tetkik ve tedavilerinin aksatılmadan yapılmasını isteyen Yazmacı şunları söyledi: "Hapishanede kalamayacak fiziksel rahatsızlıkları, kronikleşmiş olan hastalıkları göz önüne alınarak, tüm sağlık raporlarının alınarak tahliye sürecinin de bir an önce başlatılmasını da talep ediyoruz."