2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hasta tutsak Yıldırım, Covid-19 belirtisine rağmen karantinaya alınmadı'

İHD İstanbul Şubesi, Metris R Tipi Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım'ın durumuna dikkat çekti. Belden aşağı felç olan ve ranzadan indirilirken düşüren Yıldırım'ın, Covid-19 ve akciğer enfeksiyonu belirtileri gösterdiği kaydedildi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Yıldırım ve hasta tutsakların derhal tahliyesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturması'nın 440.'sında Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

Covid-19 salgını nedeniyle online yapılan açıklamanın metnini İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Barut okudu.

Barut, hapishanelerin mevcut koşulları nedeniyle salgının daha hızlı yayılabildiğini, bu nedenle tutsakların sağlığından ciddi kaygı duyduklarını söyledi. 

Barut, Metris R Tipi Hapishanesi gibi rehabilitasyon ve hasta tutsaklar için "tedavi merkezi" olarak açılan hapishanelerin bu işlevi yerine getirmediğini söyledi, "Bu hapishanelere sevk edilen mahpuslara gerekli ve yeterli sağlık hizmeti, hijyen, beslenme, yaşam desteği verilmediği iddia ve tespitleri her geçen gün artmaktadır" dedi.

'RANZADAN İNDİRİLDİĞİ SIRADA DÜŞÜRÜLDÜ'
Serdal Yıldırım'ın 2012 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle vücudunun belden aşağısının felç kaldığını ve kaza sonrası gerçekleştirilen ameliyatla sırtındaki omurlara platin takıldığını aktaran Barut, Yıldırım'ın tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye çalıştığını söyledi. Yıldırım'ın hapishanede hasta taşıyıcı tarafından ranzadan indirildiği sırada düşürüldüğünü belirten Barut, platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamadığını, iki yıldır uyumakta zorlandığını söyledi.

İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesi'ne yapılan muayenesinde Yıldırım için "mutlaka ameliyat olması gerek" denildiğini ve ameliyatın Ankara İbni Sina'daki ilk ameliyatı yapan doktorun yapması gerektiğinin söylediğini aktaran Barut, şöyle devam etti: "Serdal Yıldırım, hapishane koşullarında ameliyat sonrası yeterli bakım ve tedavi yapılmayacağı, sağlık sorunları daha da artacağı düşüncesi ile ameliyat olmak istememiştir. Kaldı ki, pandemi sürecinde ameliyat olmak bir yana hastaneye dahi götürülmemekte, kontrol ve tedavileri yapılmamaktadır.

'COVİD-19 VE AKCİĞER ENFEKSİYONU BELİRTLİLER VAR'
Ağabeyinin, hastalıklarına yeni hastaların eklendiği bilgisini verdiğini söyleyen Barut, şu bilgileri paylaştı: "Covid-19 ve akciğer enfeksiyonu belirtileri göstermesine rağmen hastane dönüşü tek başına karantina uygulanamayacağı için hastaneye götürülmediği söylenmekte, birlikte kaldığı mahpuslar da tehlikeye atılmaktadırlar.

"Serdal Yıldırım, koronavirüs olma ihtimalini de düşünerek kardeşine 'görüşüme gelmeyin' demiştir. Ailesi, Serdal Yıldırım'ın pandemi nedeniyle ağır risk grubunda olduğu için serbest bırakılması talebiyle Adalet Bakanlığı'na dilekçe göndermiş ve başvuruda bulunmuştur. Yetkililer, 'ATK'nin riskli gruplarda olan mahpusların tahliye edilmeleri için doktorlar heyetinin vereceği rapor ve kararın 1 Eylül'e kadar belli olacağını ve beklemeleri gerektiğini belirtmişlerdir.

"Sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için Serdal Yıldırım ve risk altında olan başta hücre arkadaşları olmak üzere tüm engelli, hasta ve risk grubundaki mahpuslar derhal serbest bırakılsın."