25 Eylül 2024 Çarşamba

Hasta tutsaklara özgürlük çağrıları

Hak savunucuları İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak serbest bırakılmalarını istedi.

Hasta tutsak yakınları ve hak savunucuları İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklara özgürlük çağrısında bulundu.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 585'inci F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Ağır hasta mahpus Önder Poyraz serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı Hatice Onaran okudu. Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan Önder Poyraz'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Onaran, Poyraz'ın sağ kolunu felç nedeniyle kullanamadığını, omurga yaralanması nedeniyle platin takıldığını, ağır mide rahatsızlığı ve ağrılar çektiğini söyledi.

Poyraz'ın tüm başvurulara rağmen tedavi edilmediğini ve felç geçirmesine rağmen tek başına tutulduğunu söyleyen Onaran, Poyraz'ın durumunun gittikçe ağırlaştığını ve hayatını tek başına idame ettiremediğini vurguladı.

Poyraz'ın hapishane koşullarında giderek kötüleştiğinin altını çizen Onaran, Poyraz ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılarak tedavilerinin yapılmasını istedi.

Eylem boyunca "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.

ANKARA 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 457'inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde hasta tutsakların tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

"Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Ümit Can Akbulut okudu.

Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Erol Balcı'nın durumunu kamuoyuyla paylaşan Akbulut, 2016'dan beri tutsak olan Balcı'nın 28 Şubat'ta tahliye edildiğini ancak 2 ay sonra başka bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandığını aktardı.

Doğuştan görme engelli Balcı'nın her iki gözünde yüzde 90 görme kaybı olduğunu kaydeden Akbulut, "Kalan yüzde onluk kısmının kaybetmemesi için de sağlıklı beslenme, sağlıklı koşullarda yaşama ve düzenli olarak tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Bunların olmaması durumunda ise gözlerini tamamen kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

Balcı'nın hayatını tek başına sürdüremediğini vurgulayan Akbulut, Balcı'nın ayrıca kolesterol, tansiyon, kan şekeri düşüklüğü, romatizma, boyun düzleşmesi, işitme sorunu gibi hastalıkları da bulunduğunu kaydetti.

Balcı'nın hapishane koşullarında giderek durumunun kötüleştiğini ifade eden Akbulut, hapishane koşullarında tedavi edilemediğine işaret etti. Akbulut, "Erol Balcı'nın tedavi süreçlerine devam edebilmesi ve yaşamını olumsuz etkileyecek kalıcı görme engeliyle karşı karşıya kalmaması için tutukluluğuna son verilerek tahliye edilmesi gerekmektedir. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 457. Haftada, hapishanelerde bulunan hasta mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde ortadan kalkıncaya kadar kamuoyu ile paylaşmaya ve çözüm talep etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.