2 Ekim 2024 Çarşamba

Hatimoğulları: Covid-19 vakalarının paylaşılması nasıl 'istismar zemini' görülür?

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.  Hatimoğulları, Selçuk'un açıklamalarının öğrencilerin eğitim hakkını, eğitim emekçileri ve öğrencilerin sağlık hakkını önemsemediğini ve eğitimi "ticari" bakış açısı olarak gördüğünü kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk'un, 176 okulda Covid-19 vakası çıkmasına rağmen koruyucu önlemler alınmadan okulların açılmasına ve eğitim emekçilerinin maaşlarının Bakanlık tarafından bir "yük" olarak görülmesine yönelik açıklamasına tepkiler sürüyor.

Selçuk, 29 Ağustos'ta Dolmabahçe çalışma ofisinde düzenlediği basın toplantısında 21 Eylül'de okulların açılacağını duyurmuştu. Selçuk, yeni öğretim yılı hazırlıklarını paylaşmış, 21 Eylül'de küçük sınıflarla yüzyüze eğitimi başlatacaklarını, buna öncelik verileceğini, yeni öğretim yılında uygulanacak uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmenin farklı olacağını ve standartların bir hafta içinde netleşeceğini, sınavlarla, özel okullarda indirim yapılması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü açıklamıştı.

Bakanlık bütçesine ilişkin ise Selçuk, eğitimde asıl yükün öğretmen maaşı olduğunu söylemiş, eğitim emekçilerinin maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmadığını öne sürmüştü. Selçuk bu ifadelerle öğrencilerin eğitim hakkının, eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin sağlık hakkı için önlem almayarak, bundan eğitim emekçilerini "sorumlu" tuttu.

Selçuk'un açıklamasına tepkiler sürüyor. HDP Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları, Bakan Selçuk'un yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.

Hatimoğulları, şu soruları yöneltti:
21 Eylül'de tüm okullar yüzyüze eğitime açılacak mıdır? Küçük sınıflara öncelik planı tam olarak nedir? Küçük yaştaki öğrencilerin pandemiye karşı hijyen ve gerekli tedbirleri almasını sağlamak daha güç değil midir?
Okulların açılması için açıklanan tarihte birkaç hafta kalmışken bir çok sorunun cevabının olmayışı ve bir hafta sonra netleşeceği bilgisinin verilmesi olağan mıdır?
Okulların kapalı olduğu aylar içerisinde 'pandemi koşullarında eğitim' konusu üzerine hangi çalışmalar tarafınızca yapılmıştır?
Online eğitim üzerine yaptığınız çalışmalar nelerdir? Neden geçtiğimiz süreçte online eğitimde başarılı olunamamıştır? Tüm öğrencilerin online eğitime erişimini sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır?
EğitimSen korona vakası görülen 176 okulu açıklamıştır. Bu okullardaki durum nedir? Vaka görülen okullarda hangi önlemler alınmaktadır?
Bu 176 okul dışında vaka görülen okul var mıdır? Bu okullar Bakanlığınızca açıklanacak mıdır? Bu bilgi tarafınızca nasıl 'istismar zemini' olarak görülebilir? Pandemiye ilişkin verileri paylaşmak istismar konusu mudur?
Seminer döneminde yüzyüze çalışmaya başlayan öğretmenler arasında korona vakalarının arttığı iddiası doğru mudur? Kaç öğretmende bu süreçte korona tespit edilmiştir?
Yüzyüze eğitimin başlayacağı sınıflardaki öğrencilere düzenli maske dağıtımı yapılacak mıdır? Sınıflarda az öğrenci sayısı, sürekli havalandırma, sürekli dezenfekte etme gibi düzenlemeler yapılacak mıdır?
Okulların yüzyüze eğitime hazır olması, gerekli sağlık tedbirlerinin alınması için Bakanlık tarafından düzenli denetimler yapılmış/yapılmakta mıdır?
Öğretmen maaşları Bakanlık için nasıl 'yük' olarak görülebilir? Bu, eğitime ticari bakışın olduğuna işaret etmez mi?