23 Eylül 2024 Pazartesi

Hatimoğulları gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, kayyumların gasp ettiği belediyeleri geri alacaklarını kaydetti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin haftalık Meclis Grup Toplantısında konuştu. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hatimoğulları, gelen asker cenazelerine dikkat çekti.

'YOKSUL ÇOCUKLARININ ÖLÜM HABERLERİNİ ALIYORUZ'
Yoksuların çocuklarının askerlik yaptığını ve ölüm haberlerinin geldiğini belirten Hatimoğulları, "Saray ve yandaşlarından hiç kimse böylesi haberler almaz. Deprem sonrasında çadırda yaşamak zorunda kalan asker aileleri sürekli medyada gösterildi. Bu çadıra cenaze haberi geldikten ve o bayrak oraya asıldıktan sonra 8-10 elektrikli soba bırakıldı ve basına bu servis edildi. İşte acının o nedenle sınıfsal olduğunu söylüyoruz. Şu bilinsin ki cenazeleri gelen askerlerin analarının acılarını en iyi Kürt anaları anlayabilir. Bahçeli bugün grup toplantısında bir konuşma yaptı. Bahçeli'nin yaptığı konuşmaya baktığımızda, bu acıların bitmesi için adım atılması yönünde hiçbir irade göstermeyeceklerini de bir kere daha görmüş olduk" dedi.

'PARLAMENTODA YERİ OLMAYAN SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPANLARDIR'
Faşist Devlet Bahçeli'nin "Türkçe konuşmayanların Meclis'te yeri yok" sözlerini hatırlatan Hatimoğulları, "Bizler çok net olarak şunu söylüyoruz; cellatları ve cellatlığı çağrıştıracak bir anlayışın parlamentoda yeri yok. Parlamento sözün kurulduğu, siyasetin konuştuğu; savaşların, çatışmaların ve ülkede yaşanan bütün sorunların konuşulup çözüm bulunduğu bir siyaset alanıdır. Bunun dışında adeta cellatları parlamentoya çağırırcasına 'Kürtçe konuşanların burada yeri yoktur, DEM Partililerin burada yeri yoktur' diyenlere yanıtımız çok net olarak şudur. Biz DEM Partililer olarak sadece Kürtçe konuşmuyoruz, Arapça da Türkçe de Süryanice de konuşuyoruz. Anadolu ve Mezopotamya topraklarındaki bütün kadim dilleri konuşan bir siyasi partiyiz. Bizim yerimiz parlamentodur. Parlamentoda yeri olmayanlar savaş çığırtkanlığı yapanlardır, çatışmaları derinleştirenlerdir. Bizim yerimiz burasıdır" ifadelerini kullandı.

'SAVAŞ ÇÖZÜM DEĞİLDİR'
Dolmabahçe Mutabakatına dikkat çeken Hatimoğulları, Mutabakat'tan devam edilmiş olsaydı Türkiye'de bu acıların yaşanmayacağını belirtti ve şu çağrıyı yaptı: "Çatışmalar çözüm değildir. Savaş çözüm değildir. Acılar çözüm değildir. Hiç kimse acı yarıştırmaya ve o acıları siyaset malzemesi olarak kullanmaya sakın kalkmasın. Artık yeter. Artık kana doydu bu topraklar. Artık acılara doydu bu topraklar. Ve gelin güvenlik zirveleri yerine asıl güvenliğin teminatı olan barış zirvelerini hep beraber örgütleyelim."

'19 OCAK'TA AGOS ÖNÜNDEYİZ'
Ölümsüzlüğünün yıldönümünde Hrant Dink'i katledildiği yerde yapılacak anmayı dile getiren Hatimoğulları, 19 Ocak'ta AGOS'un önünde olacaklarını duyurdu. Hatimoğulları, "Evet Sevgili Ahparig; cesaretle söylediğin gibi bizler de senin sözünü tekrarlıyoruz. Önce bir sussun silahlar. Ölüm sussun, hayat konuşsun. Savaş değil barış konuşsun. Barışa dair atılmış olan her imzanın daha da güçlenmesi için, Anadolu topraklarında barışı her beraber tesis etmek için sana sözümüz olsun ki mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Bir kez daha saygıyla anıyoruz" ifadelerini kullandı.

'UYUŞTURUCU AĞINA DÜŞEN GENÇLERİN KURTULMASI İÇİN PROJE ÜRETMELİYİZ'
Savaşın olduğu gibi ekonomik krizin bedelinin halklara ödetildiğinin altını çizen Hatimoğulları, gerçekleştirdikleri çok sayıda halk toplantısı ve buluşmasında ailelerin en çok uyuşturucudan ve yozlaşmadan şikayet ettiğini şöyle aktardı: "Uyuşturucu ağına düşen gençlerin bu bataklıktan kurtulması için proje üretmemiz gereken bir yüzyıldır. Türkiye bu iktidar döneminde bir narko-devlete dönüşmüş durumda. Bizler gençlerin ellerinden tutarak öyle bir siyaset izleyeceğiz ki gençleri bu karanlığın dehlizlerinden kurtaracağımız bir yüzyılı inşa edeceğiz. Binlerce kişi staj ve çıraklık sigortasının emekliliğe sayılması için hak mücadelesi veriyor. Haklarını almak için 21 Ocak'ta Ankara'da miting yapacaklar. Buradan miting yapacak olan kardeşlerimize sesleniyoruz. Bizler DEM Parti olarak EYT tartışmalarının başladığı ilk günden beri sizlerin sigortasının sayılması için mücadele verdik, çok sayıda önergeler sunduk Meclis'e ama hepsi AKP-MHP oyları ile reddedildi. Meydanlarda yapacağınız mitinglerde sizlerle birlikte olacağız, sizlerle dayanışma içinde olacağız. Buradan sizlere başarılar diliyorum. Mutlaka kazanacağız. Mutlaka kazanacağız."

'ÖZGÜR YARINLARI KADINLAR KURACAK'
Erkek egemen sistemin savunucusu siyaset, medya, yargı üçgenine ve bunlardan etkilenen toplumsal zihniyete karşı kadınların ortak mücadelesini sürdüreceğinin altını çizen Hatimoğulları, "Kadınların enternasyonalist dayanışmasıyla zincirlerimizi kıracağımız, prangalarımızdan kurtulacağımız özgür yarınları hep beraber kuracağımızın sözünü buradan bir kez daha veriyoruz" dedi.

'DEPREMİN İLK GÜNÜNDE DEVLET YOKTU HALA DA YOK'
6 Şubat depremlerinde olduğu gibi sonrasında da hükümetin rant odaklı politikalarını sürdürmeye çalıştığını belirten Hatimoğulları, "Depremin ilk gününde devlet yoktu, şimdi de devlet yok. Buradan bu iktidara soruyorum: İsa Can ve Doğa Can'ın hesabını verebilecek misiniz? Yaşamını yitiren onca insanın hesabını verebilecek misiniz? Susarak, oraya hizmet götürmeyerek, depremzede konutlarıyla ilgilenmeyerek ne yapmaya çalışıyorsunuz? Sembolik birkaç köy evi yaparak sizler depremzedeye konut sağladığınızı mı düşünüyorsunuz? Depremzedelerin yaşadığı acıları bütün Türkiye ve dünya bilsin ki devlet hala yok, devlet hala yok" ifadelerini kullandı.

'KAYYIMLARIN GASP ETTİĞİ BELEDİYELERİ GERİ ALACAĞIZ'
Yerel seçimler öncesinde Kürdistan'da yapılan ön seçimlere ilişkin konuşan Hatimoğulları, dünya tarihine örnek nitelikte bir başarı elde ettiklerini söyledi. Ön seçim çalışmasının kendileri için bir diğer anlamının kayyum  siyasetini süpürmek olduğunu vurgulayan Hatimoğullları, "Kayyımların gasp ettiği belediyeleri geri alacağız. Yerel yönetimler, belediyeler demokrasinin asgari koşulu olan seçme ve seçilme hakkından alınan yetkiyle yönetilecektir. Kayyım atanan belediyelerimizde yaşayan halk, adaylarını kendi iradesiyle belirledi. Halk kendi iradesiyle adaylarının belediye yönetimlerini hem kazanmasını hem orada kalıcı olmasını sağlayacaktır" vurgusu yaptı.

'DEMOKRASİ DESTANINI HEP BİRLİKTE YARATACAĞIZ'
Batıda kent uzlaşısı çerçevesinde yerel yönetimlere kendi seçmenlerinin iradesinin yansıması için çalışmaları sürdürecekelrini dile getiren Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Kürdü, Alevi'yi yok sayanlara karşı mücadelemizden alıyoruz. Emeklinin, emekçinin, KHK'lının, engellinin, doğa ve insan hakları savunucularının onurlu mücadelesinden alıyoruz. Cumartesi Annelerinden, adalet nöbeti tutan ve ne pahasına olursa olsun barışı haykırmaktan vazgeçmeyen kadınlardan, analardan alıyoruz. Biz motivasyonumuzu haklılığımızdan, örgütlülüğümüzden ve halklarımızdan alıyoruz. DEM Parti olarak 31 Mart seçimlerinde yeni bir demokrasi destanını hep birlikte yaratacağız. Bunun için durmak yok, gece gündüz çalışacağız. Kar kış demeden çalışacağız. Alanlarda, meydanlarda olacağız, halkımızın içinde olacağız. Şimdiden başarılar diliyorum, yolumuz açık olsun. Serkeftin serkeftin serkeftin."