23 Eylül 2024 Pazartesi

HBDH: Faşist TC devletinden Maraş katliamının hesabını soracağız

HBDH, Maraş katliamına ilişkin açıklama yaptı. Katliamın hesabının birleşik devrim mücadelesiyle sorulacağı vurgulanan açıklamada, "TC faşizmine karşı mücadele etmek isteyen tüm halkımızı birleşik devrim mücadelemize güç katmaya, faşist devletle hesaplaşmaya çağırıyoruz" denildi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) Yürütme Komitesi (YK), Maraş katliamının 45. yılında açıklama yaptı, "Katliamın faili faşist TC devletidir, hesabını mutlaka soracağız" dedi.

45 yıl önce yaşanan Maraş katliamında onlarca devrimci, Kürt ve Alevi'nin katledildiği hatırlatılan açıklamada, "Maraş Katliamı, o dönemin devrimci mücadelesinin gelişim seyrinden ayrı ele alınamaz. Kitlelerin öfkesini, işçi sınıfının sömürüye karşı yükselen sesini, Kürt halkının, Alevilerin; kısacası ezilen halkların artan hak arama mücadelesinin bastırılmasına yönelik gerçekleştirilmiş bir katliamdı. Halk, Türk hakim sınıflarının saldırıları karşısında giderek daha fazla sokakları zaptediyordu. Geniş ölçüde büyüyen halk hareketlenmeleri hakim sınıfları büyük oranda tedirgin ediyordu. Sömürü düzenlerinin sarsılmasını, devrimci mücadelenin kabarmasını korkuyla izliyorlardı. Bunun sonucunun büyük isyanlara varacağını egemen sınıflar fark etmişlerdi. Sömürü düzeni, imha-inkar siyaseti, yıldırma politikaları halkın öfkesini dindiremiyor, kitleler sokaklardan çekilmiyorlardı. Büyük bir panik havasında olan TC egemenleri, süreci katliamlarla karşılayacaklarının sinyallerini daha 1977'de vermişti" denildi.

Mezhepsel ve ulusal çelişkiler kullanılarak, kontra güçlerin sahaya sürüldüğü kaydedilen HBDH açıklamasında, "Provokasyonlar, yalanlar, spekülasyonlar, korkutmalar, baskı ve tehditler sonuç verdi. Kürt ve Alevi inancına mensup halkımıza yönelik günlerce sürecek bir saldırı furyası başlatıldı. Bu saldırı bizzat devletin yönlendirmesi ve her türlü desteği ile yapılmıştır" hatırlatmasında bulunuldu.

Güçler dengesinin büyük eşitsizliği sebebiyle büyük kayıplar verildiği hatırlatılan açıklamada, "TC tarihi katliamlar tarihidir aynı zamanda. Maraş, bu katliamlar tarihinin karanlık süreçlerinden sadece birisidir. Maraş katliamı ile faşist devlet, devrimci hareketi sindiremedi. Halkın öfkesi bin kat daha arttı. O günden bugüne onlarca katliam darbeler, işkenceler, baskılar, tutuklamalarla devam ediyor. Tüm bunlara rağmen devrimci mücadele ve halkların isyan geleneği kararlılıkla sürüyor" denildi.

Katliamın hesabının birleşik devrim mücadelesiyle sorulacağı vurgulanan açıklamada, "TC faşizmine karşı mücadele etmek isteyen tüm halkımızı birleşik devrim mücadelemize güç katmaya, faşist devletle hesaplaşmaya çağırıyoruz. Maraş katliamını unutmadık, unutmayacağız! Hesabını faşist devletten mutlaka soracağız! Yaşasın birleşik devrim mücadelemiz! İleri!... Daha ileri" ifadelerine yer verildi.