21 Eylül 2024 Cumartesi

HDK Kadın Genel Kurulu'nda direnen kadınlara selam gönderildi

HDK 10. Kadın Genel Kurulu'nda konuşan kadınlar, dünyanın her yerinde direnen kadınlara selam gönderdi, 2020 yılında biat etmeyen kadınların daha güçlü mücadele sergileyecekleri vurgulandı.

Ankara'da Akar International Otel'de düzenlenen HDK 10. Genel Kurulu'nda yapılan konuşmalarda, Türkiye, Kürdistan ve dünyanın her yerinde direnen kadınlara selam gönderildi.

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşması ardından konuklar söz aldı.

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürtçe yaptığı konuşmada, Rojava kadın devrimine dikkat çekti. Rojava'da 8 yıl önce kadın devrimini gerçekleştirdiğini söyleyen Güven, yenilmez denilen IŞİD'e karşı kadınların güçlü bir mücadelesi yürüttüğünü ve Rojava devriminin önünü açtığını kaydetti.

'TECRİDİN KALDIRILMASI YETMEZ, İMRALI KAPISI AÇILMALIDIR'
Kadınların çok ciddi sorunlar yaşadığını belirten Güven, kadınların iradesine karşı saldırılar yapılırken, kadınların evlerde ve sokakta büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Kadınların sorunlarıyla ilgilenme konusunda yetersizlik olduğunu belirten Güven, "Kadınların kurumlara gelmesini beklemek yerine, kadınların yaşadığı alana gitmemiz gerekiyor. Kürt halkının diline, kültürüne, kimliğine saldırılar yaşanırken buna karşı mücadele yükseltilirken, faşizmin aile içine girdiğini görmemiz gerekiyor. Dizilerle, medyayla bu anlayış ailene içine kadar sindirilmek isteniyor" dedi.

2020 yılındaki beklentilerini de dile getiren Leyla Güven, öncelikle tecritin tümden kaldırılmasını, siyasi tutsakların özgürlüğünü istedi. Tecridin tüm topluma yedirilmek istendiğini söyleyen Güven, "Zülküf, Ayten tecridi kırmak için yaşamını yitirdi. Ama sadece tecridin kaldırılması yetmez, İmralı kapısı da açılmalıdır" diye konuştu.

Kürt halkının ulusal birliğe çok ihtiyaç olduğunu dile getiren Güven, bu konuda yoğun çaba sarfeden Barış Anneleri'ni selamladı. Güven, "Dünyada bir şey değişecekse kadınlar bunu değiştirecektir" dedi ve HDK'de çalışma yürütenlere teşekkür ederek yeni dönemde görev alacak kadınlara başarı diledi.

'KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ'
Dünyanın pek çok ülkesindeki direnişlerde kadınların en ön safta yer aldığını söyleyen SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, kadınların tıkanan süreçlerde de ön açıcı olduğuna dikkat çekti. Aktaş, "Kürdistan'da en önde olan kadınların, tıkanan sürecleri önünü açtığını gördük. Leyla Güvenle, beyaz tülbentli anaların direnişini selamlamak istiyorum. Ortadoğu isyanlarına baktığımızda, düğümlenen bir nokta olarak Rojava devrimini görüyoruz. Bir kadın devrimini görüyoruz. Saldırıların odak noktasında boğulmak istenen kadınların kazandıkları devrimin boğulmak istenen bir sürecin olduğunu görüyoruz. Bu düğümü açacak olan kadınlar. Bu yüzden en çok saldırılan yine kadınlar, bu devrimi yaratanları başta Arin'den Sibel'e tüm kadınları, Sakinelerden Seve'lere, kadın cinayetlerinde katledilen kadınları buradan anmak istiyorum" dedi.

2019 yılının kadın mücadelesinde kadınların birbirinden öğrendikleri, birleşik mücadeleyi yükseltikleri bir yıl olduğunu söyleyen Aktaş, 2020 yılının da bunun daha aşan, büyüten bir yıl olacağını kaydetti. Aktaş şöyle devam etti: "2019 kadınlar dansları ve isyanlarıyla direnişi büyüttüler, büyütmeye devam ediyorlar. Şili'de başlayan bu dansı, erkek egemen sistemi, kadın cinayetlerindeki suçlunun kim olduğunu gösterdiğimiz, suçlu sensin dediğimiz, bir yıl oldu. 2020 yılı kadınların yükselen özsavunmasına devam edecek. Emine Bulut'la ortaya çıkan daha fazla 'yaşamak istiyoruz' talebinin gündeme geldiği, bir yıl artık kadınlar özgür yaşamak istiyorlar. Kadınlar bu mücadele içinde daha fazla örgütlendiler. En korktukları örgütlü gücüydü. Kandıra'da örgütlü gücün en önemli öznesi kadınlar mücadelenin dışına bırakılmak istendi. Evlerine gönderilmek istendi. Kadınlar özgürlük mücadelelerini daha yükselteceklerdir. Eş başkanlarımıza saldıranlar bizleri, bu halkı biat ettiremedi. Buradan tutsaklar eş başkanlarımızı selamlıyorum. Ne bu halk ne kadınlar biat etmeyeceklerdir. Kadınlar da kendi renkleriyle, sloganlarıyla örgütlenmeye, özgürleşmeye devam edeceklerdir. Kadınlar birlikte güçlü."

'İKTİDAR İLİŞKİSİ YOK OLANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM'
SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce de "ataerkilliğe karşı mücadele eden tüm kadınları selamlayarak" konuşmasına başladı. Sistemle, sistemin kurumlarıyla ve kişiyle mücadele ettiklerini söyleyen Yüce konuşmasını şöyle sürdürdü: "2019'da dünyanın dört bir yanında kadınlar direnişteydi. Rojava'da kadın devrimi yolumuzu aydınlattı. İsviçre, Hindistan'da kadınlar grevdeydi. 25 Kasım'da kadınlar haklarımızdan vazgeçmiyoruz diye sokakları doldurmaya devam etti. AKP, kazanımlarımızı gasp etmekten vazgeçmedi. Eşbaşkanlık mor çizgimizdir dedik, savaşa hayır dedik. Tüm iktidar şekillerine karşı partiyarkal kapitalizmle meselemiz var. Tek bir kadın  her türlü iktidar ilişkisi yok olana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bütün mücadelemizi tarihimizden birikimlerimizden alıyoruz. Bir kadın kendi için ayağa kalksa, tüm kadınlar için ayağa kalkar."

Devrimci Parti Eş Genel Başkanı Elif Torun Öneren de 6 Ocak 2016'da özyönetim direnişlerinde öldürülen Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır ile Eylem Ataş şahsında Rojava'daki savaşta ölümsüzleşen kadınları andı.

Yeni Demokrat Kadınlar da gönderdikleri mesajla, kadınların birleşik mücadelesini selamladı, kadın mücadelesinin bitmez enerjiyle daha ileriye taşınacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından, Genel Kurul basına kapalı olarak devam etti.