28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP, Ali İsmail'i katleden polisin Gezi davasına müdahil olmasını sordu

HDP Milletvekili Tülay Hatımoğulları, Ali İsmail'in katleden ve hapis cezasına çarptırılan polis Mevlüt Saldoğan'ın Gezi davasına müdahil olarak kabul edilmesini Adalet Bakanı Gül'e sordu.

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları, Gezi şehidi Ali İsmail Korkmaz'ın katledilmesinde birinci derecede fail olan ve hapis cezasına çarptırılan polis Mevlüt Saldoğan'ın Gezi davasında müdahilliğinin kabul edilmesine ilişkin soru önergesi verdi. 

Hatımoğulları Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Ali İsmail Korkmaz'ın katledilmesine ilişkin soruşturma sürecinden başlayarak faillerin korunduğu ve olayın örtbas edilmeye çalışıldığını belirtti. 

Dosyada 8 polisin yargılandığı ve çeşitli düzeylerde davalara mahkum olduklarını hatırlatan Hatımoğulları, birinci dereceden fail olan polis Mevlüt Saldoğan'ın 13 yıl hapse mahkum edildiğini, cezanın 10 yıl 10 aya indirildiğini anımsattı. Cezanın Yargıtay tarafından da onaylandığı belirtildi. 

Saldoğan'ın, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren Gezi davasına müdahillik başvurusunun kabul edildiğini söyledi, bunun, kamu görevlisini aklamak ve cezasızlık politikasını uygulamak anlamına geldiğinin altını çizdi. 

HDP Milletvekilli Hatımoğulları, Adalet Bakını Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi: 

- ‘Kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan hüküm giymiş Mevlüt Saldoğan'ın davaya katılma kararının kaldırılması için Bakanlığınız herhangi bir adım atmış mıdır?

- İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, iki mahkemenin vermiş olduğu kararı sanığın hanesine ‘mağduriyet' olarak işlemesi bir suçlunun aklanması ve yargının bir hesaplaşma aracı olarak kullanılması anlamına gelmektedir. Bu konuda herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

- Bu ve benzeri tutumların, kamu görevlilerinin karıştığı suçlarda cezasızlığın önünü açacağı gibi suçluları da cesaretlendireceği bilinciyle hareket edilmesi için Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır?

- Kamu görevlilerinin karıştığı/işlediği suçlarda cezasızlığın uygulanmasını önlemek üzere çalışmalarınız var mıdır? Herhangi bir denetleme mekanizması işletilmektedir midir?

- Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi ve dava avukatları olarak 23 Ocak 2020 tarihinde Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet dilekçesi sunmuş; ilgili kararda imzası bulunan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyet üyeleri Galip Mehmet Perk, Talip Ergen ve Barış Öztürk hakkında soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin talep etmiştir. Mahkeme heyetine soruşturma açılması talebine Bakanlığınızca izin verilmiş/verilecek midir?"