28 Eylül 2024 Cumartesi

MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı

Kürtçe dil kurumlarına yönelik polis operasyonunda gözaltına alınan MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı.

Diyarbakır'da 24 Eylül'de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. 30 kişinin, yüzlerce kişi hakkında yalan beyanlarda bulunan itirafçı Ümit Akbıyık ile 2 gizli tanığın beyanları üzerine gözaltına alındığı öğrenildi.

Emniyette ifadesi alınanlara, günlük ve olağan konuşmaların "örgütsel faaliyet" gibi lanse edildiği ve polislerin bu şekilde yönlendirmeli soru yönelttiği belirtildi. Diğer yandan Zarok MA'ya çocuklarını gönderen ailelere de gidişlerin "örgütsel olup, olmadığı" yönünde sorular yöneltildi.

Gözaltına alınanlardan 28'i ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı, tutuklamaya sevk edilen Dilan Güvenç ise adli kontrol şartıyla bırakıldı.

MED-DER Eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu, İpek Oyur, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Şilan Elmas Kan, Mine Karakaş, Mehmet Salih Öngün, Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız, Ayhan Karatekin, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde alınan ifadeleri ardından adli kontrol uygulanmadan, Berivan Duman ise adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.