23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP çiftçilerle bir araya geldi

HDP Eş Genel Başkanı Sancar Haymana'nın Kerpiç Köyü'nde köylüler ve işçilerle buluştu. İktidarın halk için değil, "Savaş, saray ve sermaye" için bütçe tercihi yaptığını belirten Sancar, bunu değiştirmek için mücadele ettiklerini söyledi. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin ekonomi buluşmaları programı kapsamında Ankara'nın Haymana İlçesi'ne bağlık Kerpiç Köyü'nü ziyaret etti. Sancar'a HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Hüseyin Kaçmaz ve Necdet İpekyüz eşlik etti. 

Köylüler ve işçilerle buluşan Sancar, hem halkın taleplerini dinledi hem de bütçeye ilişkin partisinin görüşlerini paylaştı. Zaman zaman yaşanan diyaloglarda halkın iktidara yönelik eleştirileri dikkat çekti.

Buluşmada çiftçiler, iktidarın kendilerini unuttuğunu, sorunlarını ağırlaştırdığını söyledi ve ekonomik olarak çöküş noktasına geldiklerini, sorunlarına çözüm üretilmesini istedi.

ÇİFTÇİLERDEN İKTİDARA AĞIR ELEŞTİRİLER
Buluşmada konuşan çiftler şunları kaydetti:

"-Hükümetin politikalarını hiç konuşmadık, HDP'den önce eleştirilecek çok parti var. Bunlar iktidardır, CHP'dir. İşsizlikten, Kürt sorunundan önce gelir iktidarın ve ana muhalefetin konuşulması. HDP tartışılmaz değil ama önce temel sorunları konuşmamız lazım.

-Gerçekten durumumuz ve hayvancılığımız içler acısıdır. Şiş göbekler sayesinde, Saray'da oturanlar, iktidar yandaşları olsun tarıma gereken önemi vermiyorlar. Tarımda çalışan kesimi unutmuşlar. Kendi halklarını unutmuşlar. İzmir depreminde içimiz kanadı. Depremi durduramazsınız ama ölümleri durdurabilirsiniz. Dilenci gibi halka para dağıtıyorlar ama hizmete gelince hizmet yok.

-Türkiye'de medya kalmamış, muhalif kanalları takip ediyoruz. Bizim artık serhildan yapmamız lazım. İşçiyiz, emekçiyiz, üretiyoruz ama ürettiğimiz değerlere de sahip çıkmamız lazım.

-Ekonomi 2001'deki durumdan daha kötüdür. Merkez Bankasının rezervleri sıfırlandı. Merkez Bankası başkanını değiştirmişler ama o önemli değil önce kafalarını değiştirmeleri gerekiyor."

SANCAK: ÇOK HAKLISINIZ, HALKIMIZLA DAHA FAZLA BULUŞACAĞIZ
Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, işçi ve köylülerin HDP'ye yönelik eleştirilerine "Haklısınız biz daha fazla şey yapmalıyız. Geçen Şubat sonunda, Mart'ta yeni dönem başladı. İlk 3-4 ay Korona yüzünden bir yere gidilemedi. 1 Haziran'da tutum belgesi açıkladık, 15 Haziran'dan sonra sahaya çıktık; önce Hakkari ve Edirne'den yürüyüş programları yaptık. Daha fazla bunların üzerinde durmamız gerekiyor. Bu çok değerli eleştirinizi dikkate almamız gerekiyor. Önümüzdeki 4 ay boyunca daha fazla halkımızla buluşacağız" şeklinde yanıt verdi.

'HALKIN GÖNÜL BAĞINA LAYIK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ'
HDP'ye uygulanan medya ambargosuna ilişkin tepkilere, "Biz de bu ambargoyu etkisiz hale getirmek için yollar arıyoruz ve en etkili yol halkla buluşmaktır" yanıtını veren Sancar, şöyle devam etti: "Madem televizyon kanallarını bize kapatıyorlar, madem medyayı bize kapatıyorlar biz de halkla doğrudan buluşarak görüşlerimizi onlarla paylaşırız, sesimizi duyuracağımız yolları birlikte buluruz. Bu halkın nasıl bir gönül bağı olduğunu biliyoruz ona layık olmaya çalışıyoruz. Bizim çalışmalarımız var yürütüyoruz ama muhalefet partisi olarak daha fazla çalışmamız gerektiği sonucunu çıkarıyoruz değerlendirmelerinizden."

'SİLAHA, ÇETELERE GİDEN HER KURUŞ HALIKN SOFRASINDAN GİDİYOR'
2012 bütçesine ilişkin konuşan Sancar, "Bu ülkenin yüzde 1'ine çalışıyor kalan yüzde 99'u. Bu yüzde 1 Türkiye'nin Gayri Safhi Milli Hasılasının neredeyse tamamını alıyor" dedi. 

Sancar, şunları söyledi: "Tarıma da hayvancılığa da nasıl rant ve yandaş kârı yaratırım diye bakıyorlar. Küçük tedbirlerle bu düzeni sürdürmeye çalışıyorlar. Sorsanız bu çiftçiye niye destek vermiyorsunuz diye, kaynak yok diyorlar. Biz biliyoruz ki bu ülkede kaynak yeterince var. Fazladan da kaynak var. Nereye harcıyorlar? Biz 3 alan belirledik. 3 alana kaynak harcadıkları için halka yoksulluk kalıyor. Birincisi savaştır, durmadan savaşa kaynak aktarıyorlar. Suriye'de besledikleri cihatçılara ne kadar kaynak ayırdıklarını sorsanız cevap vermezler. Çetelere ne kadar para veriyorlar bunları açıklamazlar. Kürt meselesini bu zihniyetle çözmek için silaha harcadıkları parayı göstersek kaynakların nereye gittiğini daha iyi görürsünüz. 2013-2015 yılları arasında çatışmasızlık vardı ve silaha en az kaynağın gittiği dönemdir. Demek ki paranın büyük bir kısmı savaşa gidiyor. Cumhurbaşkanı da bunu saklamıyor. Açız diyenlere ‘bir merminin ne kadar ettiğini biliyor musunuz' diye soruyordu tam da mesele budur. Silaha, mermiye, çetelere giden her kuruş para çiftçinin cebinden, halkın sofrasından gidiyor. Savaşa karşı mücadeleyi aynı zamanda yoksullukla mücadele olarak görüyoruz."

"Diğer kaynak bellidir, yandaşlara giden kaynaktır. Büyük paralardır. Otoyollar, tüneller, havaalanları gibi mega projelere devasa paralar aktarıyorlar. Oraya yolcu garantisi vermişler. Yolcu gitse de gitmese de o parayı veriyorlar. Kime gidiyor bu paralar? 5 şirketten birine. 5'i bir yerde. Bunun bir anlamı var kendi sermayesini, rant ağını yaratıyor ve bu rant ağıyla iktidarının devamını sağlamaya çalışıyor. Geçenlerde arkadaşlarımız bir önerge verdiler reddedildi. Çiftçinin 50 bin tl'ye kadar borcu silinsin dedik ama reddedildi. Ama ondan bir ay önce Kalyon İnşaatın 9,5 milyar liralık vergisini siliyor. Hazine garantilerinin ödenmesinin maliyeti TL'nin değeri düştükçe sürekli artıyor. Ondan sonra Maliye Bakanı bizim dolarla ilişkimiz yok diyor. Bununla da dalga konusu ediyorlar. Hayır çok ciddi bir mesele, bu dalga geçilecek bir mesele değil. Hazine ve Maliye Başkanı halkın aklıyla alay ediyor. Bugün Merkez Bankası başkanını değiştirdiler ama bunun bir şey değiştirmeyeceğini biliyoruz."

Yemin dahi ithal edildiğini hatırlatan Sancar, bir avuç tüccarı mutlu etmek adına tarımın da hayvancılığın da bitirildiğini söyledi. Geçen sene 2 milyon 80 bin olan kayıtlı çiftçi sayısının bu yıl 1 milyon 800 bine düştüğünü hatırlatan Sancar, çok sayıda tarım arazisinin de imara açıldığını söyledi. 

'İSRAFA, SAVAŞA VE YANDAŞA AKITILAN KAYNAKLARI DURDURACAĞIZ'
İktidarın diğer bütçe tercihini de saraydan yana yaptığını kaydeden Sancar, "Bu sadece Beştepe'deki saray anlaşılmasın. Büyük bir israf var, bu israfın çok büyük rakamlara ulaştığını biliyoruz. İşte biz israfa, savaşa ve yandaşa akıtılan kaynakları durduracağız" dedi. 

HDP'nin demokratik muhalefetle birlikte ülkeyi yönetmeye talip olduğunu kaydeden Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yönetime gelirsek bütçe tercihlerimiz bellidir. Halka bütçe yapacağız. Muhalefetteyken bunun savaşını sonuna kadar vereceğiz. Asıl kaynakların nasıl bir grup yandaşa ve sermayeye tahsis edildiğini ortaya koyduğumuzda halka ayrılacak kaynakların büyük olduğunu göreceğiz. Bunun için halkın desteği bizim için hayati önemdedir. Bu kadar baskı var. Bu baskıları boşa çıkaracak en büyük güç halkımızın desteğidir, halkımızın bize güvenerek yürümesidir. Bizim başka gücümüz yok. İsteğimiz bütün demokrasi güçlerini bir araya getirmektir. Her şeyi HDP yapacak gibi bir iddiamız yok ama HDP olmadan ne savaş ne yoksulluk ne de bu rant biter. HDP önemlidir ama bu işler sadece HDP'ye bırakılarak çözülmez. Her kesim mutlaka daha etkili bir mücadele yürütmelidir. Mücadele programımızda daha fazla halk buluşmaları yapacağız. Bu iktidarı seçimler geldiğinde değiştirecek gücü şimdiden biriktireceğiz. Hepinize teşekkür ediyoruz. Hep birlikte değiştireceğiz."

HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Hüseyin Kaçmaz ve Necdet İpekyüz de yaptıkları konuşmalarda, buluşmanın kendileri bakımından önemli olduğunu söyledi. Milletvekilleri, bütçe görüşmelerinde halkın taleplerini iletmek ve buna göre bütçe oluşturulması için ellerinde geleni yaptıklarını kaydetti.