1 Ekim 2024 Salı

HDP, Demirtaş'ın yargılama süreci için Meclis araştırması istedi

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, Demirtaş'ın yargılanması sürecine dahil olan ve hukuk dışı kararların gerçekleşmesinde etkisi olan hamlelerin ortaya çıkarılması, hukuka aykırı yargılamaların incelenmesi talebiyle Meclis araştırması istedi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın yargı sürecine dahil olan ve hukuk dışı kararların gerçekleşmesinde etkisi olan hamlelerin ortaya çıkarılarak, hukuka aykırı yargılamaların incelenmesi, yargıya dönük bu hamlelerin araştırılması, siyaset ve yargının dahil olduğu, hukuka aykırı kararlarda rolü bulunanların ortaya çıkarılması ve söz konusu durumun hukukun güvenliğine verdiği zararların tespiti ile yol açtığı telafisi imkansız zararların çözümü için Meclis araştırması açılmasını istedi. 

Beştaş ve Oluç tarafından verilen önergenin gerekçesinde, Demirtaş'ın, 4 Kasım 2016'da bir çok siyateçi ile birlikte 4 ayrı ilde yapılan operasyon kapsamında gözaltına alındığı ve tutuklandığı hatırlatıldı. Tutuklamalara gerekçe edilen fezlekelerin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilen, tutuklanan, hatta kaçak duruma düşen savcılarca tarafından hazırlandığı kaydedilerek, AİHM, AYM ve mahkemelerce verilen 4 tahliye kararına rağmen, Demirtaş'ın hala tutuklu olduğu belirtildi.

'ERDOĞAN KONUŞTU, SÜREÇ BAŞLADI'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Temmuz 2015'te "...bu partinin yöneticilerinin bunun bedelini ödemeleri gerekiyor. Bunları dokunulmazlık zırhından sıyırmak suretiyle, biz sırtımızı şuraya buraya dayıyoruz diyenler bu ifadelerin bedelini ödemelidirler" yaptığı ve devamı gelen aynı içerikteki açıklamalarla başlatılan süreç sonucunda dokunulmazlıkların kaldırıldığı, hemen ardından başsavcılıklarca yürütülen soruşturmalar kapsamında 15 HDP milletvekilinin gözaltına alındığı, bunlardan 10'unun tutuklandığı ifade edildi.

Demirtaş hakkında, tümü basın açıklaması, miting, toplantı, kurum ve kuruluşların daveti üzerine yaptığı konuşmalar, meclis çalışmaları sırasında sarf ettiği sözlerle partisinin grubunda yaptığı konuşmalardan dolayı 96 fezleke hazırlandığı hatırlanan gerekçede, "Çarpıcı olan nokta, fezlekelerden 48'inin 2007 yılı ile 2014 yılının sonuna kadar olan yaklaşık 8 yıllık zaman dilimindeki siyasi faaliyetlerine; diğer 48'ininse dokunulmazlıkları kaldıran anayasa değişikliğinin yapıldığı 20 Mayıs 2016'ya kadar olan süredeki siyasi faaliyetlerine ilişkin olmasıdır. Sadece 46 fezleke, 28 Temmuz 2015 tarihli konuşmayı izleyen 10 içerisinde; 15 fezleke  anayasa değişikliğinin parlamentoda görüşülmesi esnasında ve 1 fezleke de anayasa değişikliğinin meclis genel kurulunda görüşüldüğü gün (20 mayıs 2016'da) düzenlenmiştir” denildi.

Demirtaş'ın davalarında yaşanan süreçlere ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilen önergede, "Ülkede gelişen muhalefetin bastırılması amacı açık olan bu hadiseler zincirinde etkisi olan Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ankara, İstanbul başsavcıları, ağır ceza mahkemeleri üyeleri, Adalet Bakanlığında ve Beştepe'de görevli bürokratlar ile  medya mensuplarının tespit edilmesi, geçmişte yaşananların ortaya çıkarılması; içinde bulunduğumuz dönemin anlaşılmasına ve hukuk dışı uygulamaların sonlandırılmasına katkı sağlayacaktır” diye belirtildi.