23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP hasta tutsak Sisê Bingöl'ün durumunu Meclis'e taşıdı

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit hasta tutsak Sisê Bingöl hakkında verilen rapora ilişkin İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na verdiği dilekçe ile konuya ilişkin acil toplantı ve yerinde inceleme talebinde bulundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tarsus Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan 85 yaşındaki hasta tutsak Sisê Bingöl'ün sağlık durumu hakkında Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rapora ilişkin Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvuru dilekçesi verdi. Dilekçede, Sisê'nin ağır sağlık sorunları yaşadığı ve cezaevinde kaldığı süre boyunca sağlığının he geçen gün kötüleştiği belirtildi.
 
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
 
"2 Kasım 2018 tarihinde Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne yatırılan Sise Bingöl burada ayrıntılı bir sağlık taramasından geçirilmiş olup yapılan sağlık taraması ve tetkikler sonucu bir rapor hazırlanmıştır. Raporda Sisê Bingöl'ün 'bedeninde yüzde 97 oranında fonksiyon kaybı olduğu ve cezaevinde kalmasının hayati risk taşıdığı'  vurgulanmıştır. Rapor 19 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir. Bunun üzerine Adli Tıp Kurumu da bir rapor hazırlayarak Sisê Bingöl için 'kendisini kötü gösterme çabasının olduğu düşünüldüğü' şeklinde bir not düşürerek 'cezaevinde hayatının yalnız idame ettirebileceği' kaydedilmiştir.
 
'SORUMLULUK DEVLETE AİT'
 
Adli Tıp Kurumu 85 yaşında ağır hasta Sise Bingöl için hazırladığı rapor, sağlık etiği ve hekimlik ilkeleri ile bağdaşmayan, insan onuruna yakışmayan, bilimsellikten uzak, taraflı, siyasi saiklerle hazırlanmış bir rapordur. Bingöl'ün cezaevinde kaldığı her an onu ölüme yaklaştırırken bunun sorumluluğu da devlete ait olacaktır.
 
'KOMİSYON GÖREV ALMALI'
 
Başta yaşam hakkı olmak üzere sağlık hakkı ihlallerinin giderilmesi için komisyon derhal görev almalı ve Adli Tıp Kurumuna bir heyet aracılığı ile ziyaret gerçekleştirerek kurumun bilirkişilik hizmetin yerinden incelemesi, hasta mahpuslarının raporlarının inceleyerek bilimsel, objektif ve tarafsız sağlık raporlarının hazırlanması konusunda sorumluluk almalıdır.
 
ACİL TOPLANTI VE İNCELEME TALEBİ
 
Bu bağlamda, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun acil toplantı yapmasını ve sağlık raporuna konu olan durumun komisyon tarafından incelenmesi ile komisyon bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonun Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'ni incelemek üzere acil bir ziyaret gerçekleştirmesini arz ve talep ederim."