23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP heyeti Berlin'de

HDP heyeti Berlin'de pek çok siyasi parti temsilcisiyle bir araya geldi. Üç gün süren görüşmelerde, Türkiye'nin demokrasi sorunu ve HDP'ye yönelik saldırılar ele alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Van Milletvekili Sezai Temelli, Avrupa Temsilcisi Derviş Çimen ve Almanya Temsilciliği Eş Sözcüsü Leyla İmret'ten oluşan HDP heyeti, 14-16 Şubat tarihlerinde Berlin'de Die-Linke (Almanya Sol Parti), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve İlerici İttifak temsilcileriyle bir araya geldi.

Sol Parti Eş Genel Başkanı Susanne Henning, Uluslararası İlişkiler Komisyon Sözcüsü Julia Wiedeman ve Genel Sekreter Jörg Schindler ile yapılan görüşmede; Die-Linke ile HDP arasındaki dayanışma ve işbirliğinden duyulan memnuniyet her iki heyet tarafından vurgulandı, işbirliği ve dayanışmanın daha da geliştirileceği konusunda ortak görüşler dile getirildi.

HDP heyetinin Avrupalı sol-sosyalist partilerin çatı örgütü olan Avrupa Sol Parti'nin Dış Politika Sözcüsü Gregor Gysi ile yaptığı görüşmede ise kapatma davası, Kobanê Kumpas davası başta olmak üzere HDP ve muhalefete yönelik baskılar ele alındı.

SPD'nin Türkiye Koordinasyon Grubu Başkanı ve Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Dietmar Nietan, SPD Dış İlişkiler Sözcüsü Nils Schmid, Parti Genel Sekreteri Christian Petry, Berlin eski Belediye Başkanı ve Dış Siyaset Komisyonu üyesi Michael Müller, Friedrich Ebert Vakfı ve SPD yönetiminden temsilcilerinin de aralarında bulunduğu SPD yetkilileri ile yapılan görüşmede ise HDP heyeti SPD'yi seçimlerde gösterdikleri başarıdan dolayı tebrik etti ve Türkiye-Almanya ilişkilerinin demokratik ilkeler üzerine inşa edilmesi konusunda görüş alışverişi yapıldı.

Heyet ayrıca HDP'nin de üyesi olduğu sosyal demokrat ve ilerici siyasi partilerin ve kuruluşların uluslararası ittifakı olan İlerici İttifak (Progressive Alliance)'ın koordinatörü Conny Reuter ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

HDP heyetinin Almanya'nın hükümet ortaklarından Yeşiller Partisi'den Tarım Bakanı Cem Özdemir ve NRW eyalet milletvekili Berivan Aymaz ile yaptığı görüşmede Türkiye'deki siyasi gelişmelerin yanı sıra tarım alanındaki gelişmeler de konuşuldu.

HDP heyeti son olarak Yeşiller Partisi Parlamento Grubu Eşbaşkanı Katharina Dröge, Yeşiller'in Türkiye Politikaları Sözcüsü Max Lucks, Yeşiller Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Trittin, Dış Siyaset ve Savunma Komisyonu Üyesi Tobias Bacherle, milletvekili Merle Spellerberg ve Pegah Edalatian ile yaptığı görüşmede; Türkiye-Almanya ve AB-Türkiye ilişkilerinde Almanya dış politikasının oynayabileceği kritik role dikkat çekti ve ilkeli bir yaklaşımın Türkiye ve Avrupa kamuoyunun girdiği kısır döngüyü kırabileceği yönündeki görüşlerini paylaştı.