23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Kadın Meclisi Ankara'da tarım işçisi kadınlarla buluştu

HDP Kadın Meclisi, "Kadınlar için adalet" kampanyasının ikinci etabı olan "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmaları kapsamında Ankara'nın Bala ilçesinde tarım üreticisi ve işçisi kadınlarla buluştu.

HDP Kadın Meclisi, "Kadınlar için adalet" kampanyasının ikinci etabı olan "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmalarına İç Anadolu Bölgesi'nde devam devam etti. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, HDP Kadın Koordinasyonu üyeleri Feray Mertoğlu, Semiha Şahin, Bedia Akkaya, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, HDP Kadın Meclisi üyeleri Gögercin Aras ve Leman Kiraz ile Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren'den oluşan heyet, Ankara'nın Bala ilçesi Kesikköprü mahallesinde soğan, pancar ve patates üreticisi kadınlarla bir araya geldi. Kadınlar, HDP'li kadınlara yaşadıkları sorunları anlattı ve taleplerini dile getirdi.

'GEÇEN YIL 500 BİN LİRA ZARAR ETTİK'
Kiraladıkları tarım arazileri üzerinde üreticilik yapan soğan üreticisi bir kadın, geçen yıl 500 bin lira zarar ettiklerini söyledi. Sadece su için kilometrelerce yürümek zorunda kaldıklarını anlatan soğan üreticisi kadın, "Bazen su da verilmiyor. Elbiselerimizi kilometrelerce uzağa götürüp yıkıyoruz" dedi. 8 kişinin aynı çadırda yaşadıklarını belirten kadın, hasat sonunda elde ettikleri paradan tarla izin kira ödemesi yaptıklarını söyledi.

'GELECEĞİMİZİ BİZ ÇİZMEDEN ONLAR ÇİZİYOR'
Pancar üreticisi başka bir kadın ise, içme suyu sıkıntısı yaşadıklarını anlattı. Konteynırda kaldıkları, elektrikleri ve banyoları olmadığı bilgisini veren kadın, "Buradaki emeğinizi bir gün görseler keşke, ama onların cepleri dolu. Gelmezler. Geleceğimizi biz çizmeden onlar çiziyor" diyerek çalışma koşullarının düzeltilmemesine tepki gösterdi.

'ÜRÜN SAKAT ÇIKARSA BATARIZ'
Soğan işçisi başka bir kadın ise soğanları ektiklerini ancak, verimli ürünü sağlam alamadıkları zaman zarar ettiklerini söyledi. Kadın, "Soğanları ektik. Maliyet çok pahalı. Mazot gübre çok pahalı. Şansımıza ürünün çıkmasını bekliyoruz. Soğan sakat çıkarsa batacağız. Suyu tankerle getiriyoruz. Elektrik de yok" dedi.

Tarım işçisi kadınların taleplerini Meclis'e taşıyacaklarını belirten kadın heyeti, bulundukları her alanda yoksulluğa karşı mücadele edeceklerini söyledi.