22 Eylül 2024 Pazar

HDP kadına yönelik şiddetin araştırılması için önerge verdi

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, kadına yönelik şiddetin araştırılması, kadınlar için sığınak ve acil barınma ihtiyaçları için kapasitenin artırılması, önleyici politikaların geliştirilmesi, şiddete dair veri tabanının oluşturulması ve ilgili yasaların işletilmesi için amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde, İstanbul Sözleşmesi, CEDAW ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu'nun etkin bir biçimde uygulanması ve erkek şiddetin engellenmesi için Meclise Araştırma Önergesi sundu.

Önergenin gerekçesinde, kadınların tüm yaşam alanlarında cinsiyet ayrımcılığına uğradığı, bedenlerine ve kimliklerine yönelik erkekler tarafından şiddet uygulandığı hatırlatıldı.

Türkiye'de kadın cinayetlerinin kadın kırımına döndüğüne dikkat çekilerek, şiddeti ve ayrımcılığı önlemesi gereken İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmadığı belirtilerek, "Kadınların, kadın hareketinin tüm uyarı ve taleplerine rağmen kadına yönelik şiddeti önlemek için bütünlüklü bir acil eylem planı açıklanmadığı gibi şiddetle mücadeleden sorumlu kamu kurumlarının pek çok uygulamasında Covid-19 salgını bahane edilerek kanun ve yönetmelikler açıkça ihlal edildi. CEDAW, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun gibi taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve yasalar etkin ve adil işletilmedi, koruma hükümleri dahi salgın sürecinde sınırlandırıldı, sığınaklar kapatıldı, sığınaklara kabuller zorlaştırıldı" denildi.

Korona salgını ile Türkiye'de kadına yönelik şiddeti önleme politikalarının ne kadar zayıf olduğu, siyasi irade ve kararlılığın olmadığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin içselleştirilmediği, kadınların ihtiyaçlarının ve haklarının kolaylıkla ve öncelikli olarak gözden çıkarılabilir olduğunun bir kez daha ortaya çıktığına işaret edildi.

Hatimoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısı ile kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi ve yükümlü olunan uluslararası anlaşmaların yanı sıra 6284 sayılı Kanunun daha etkin uygulanması ve uygulamanın denetlenmesi, kadınlar için sığınak ve acil barınma ihtiyaçları için kapasite artırılması, önleyici politikaların geliştirilmesi, şiddete dair veri tabanının oluşturulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.