11 Kasım 2024 Pazartesi

HDP?li Gülser Yıldırım'a 18 yıl hapis istendi

Tutuklu HDP eski Milletvekili Gülser Yıldırım hakkında, 2012 ila 2016 yılları arasında yapmış olduğu konuşmalar gerekçe gösterilerek 18 yıl 3 aya varan hapis cezası istendi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem milletvekillerinden tutuklu Gülser Yıldırım hakkında, 2012 ila 2016 yılları arasında yapmış olduğu konuşmalardan kaynaklı hazırlanan 8 fezlekeye ilişkin açılan davanın 10. duruşması görüldü. Yıldırım, tutuksuz yargılandığı davanın Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasına SEGBİS'i reddettiği için katılmadı.
 
7 FEZLEKEDEN CEZA İSTENDİ
 
Duruşmada esas hakkında mütalaasını veren savcı, iddialara konu fezlekelerden birinin tefrik edilmesi nedeniyle mütalaaya konu edilmediğini belirterek, 1, 3, 4, 5, 6 ve 7 numaralı fezlekelerde bahsi geçen konuşmaların kürsü dokunulmazlığını içermediğini savundu. Savcı, 1, 2, 3, 5 ve 6 numaralı fezlekelerden Yıldırım'ın "zincirleme örgüt propagandası yapmak" iddiası ile cezalandırılmasını istedi. Ayrıca, 3 ve 7 numaralı fezlekelerden de "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiası ile Yıldırım’ın cezalandırılması istendi.
 
Savcı, Yıldırım'ın üzerine atılı "suçu ve suçluyu övmek" iddiasından beraatını istedi. Yine, Yıldırım'ın 2012 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde iken kaleme aldığı bir mektup nedeniyle hazırlanan  4 numaralı fezlekeye ilişkin de beraat verilmesi talep edildi.
 
Savcı toplamda, Yıldırım hakkında 18 yıl 3 aya kadar hapis cezası verilmesini talep etti.
 
AV. KUZU: DEVLETİN DEĞİL HALKIN YARGICI OLUN
 
Savcının mütalaasının ardından Yıldırım'ın avukatlarından Erdal Kuzu, müvekkilinin yapmış olduğu konuşmaları siyasetçi kimliği ile yaptığını söyledi. "Bu konuşmaları HDP'li bir siyasetçi değil de AKP'li bir siyasetçi yapmış olsaydı yargılanmayacaktı" diyen Kuzu, ayrımcılık yapıldığını kaydetti.
 
AKP'li milletvekili ve yöneticiler ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2013 ile 2015 yılları arasında PKK ve PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkındaki ifadelerini örnek gösteren Kuzu, "Bu isimler muktedir oldukları için yargılama yapılmadı ve bu sözler görmezden gelindi. Müvekkilimin sözleri propaganda ise bunların sözleri propagandanın alası. Bu nedenle baştan beri siyasal bir yargılama olduğunu söylüyoruz. Yargı makamının bu hale gelmesinden dolayı üzülüyoruz. Uluslararası hukuk devletin yargıcı diye bir şeyi kabul etmez. Biz devletin yargıcı değil, halkın yargıçları olmanızı bekliyoruz. Bu sözler siyasetçi kimliğinden dolayı dün suç değilken, bugün suç görülüyor. Belki yarın suç olarak da görülmeyecektir. Müvekkilimizin beraatına karar verilmesini, gelecek duruşmada ise mahkeme huzurunda dinlenmesini talep ediyoruz" diye savunma yaptı.
 
Avukat Azad Yıldırım ise yargılamanın hukuksuz olduğunu kaydederek, HDP'li milletvekillerinin yargılamalarında ayrımcılık yapıldığını söyledi. Yıldırım, esasa ilişkin savunma yapmak için süre talebinde bulundu.
 
KARAR DURUŞMASINDA MAHKEMEYE GETİRİLECEK
 
Mahkeme heyeti ise Yıldırım'ın bir sonraki duruşma mahkeme salonunda hazır edilmesi için tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Hapishanesine yazı yazılmasına karar verdi.
 
Bir sonraki duruşma 4 Mart tarihine ertelendi.