22 Eylül 2024 Pazar

HDP Mardin Kadın Meclisi: Bir an olsun geri adım atmayacağız

İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridine dikkat çeken HDP Mardin Kadın Meclisi, tutukluların talebinin kendilerinin de talebi olduğunu belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.

HDP Mardin Kadın Meclisi, tutuklu kadın siyasetçiler için adalet talebi ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek için basın açıklama yaptı.

HDP Mardin il binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Hapishanelerde ağır hak ihlallerinin yaşandığını belirten HDP Kadın Meclisi üyesi Renas Aburşu, tecride karşı tutukluların 75 gündür açlık grevinde olduğunu söyledi. Aburşu, "Türkiye'de savaşın adı tecrittir. Tecrit, bu ülkede işkencenin ta kendisi oldu. Tecrit bu ülkede Kürt borununu yok saymanın ismi haline geldi. Tecrit, bu ülkede iktidarın yönetim biçimi haline geldi" ifadelerini kullandı.

Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk, Çağlar Demirel, Leyla Güven'in aralarında olduğu çok sayıda kadın siyasetçinin eşbaşkanlığı savunduğu için hapishanede olduğunu söyleyen Aburşu, "En son TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan tutukladı. Erkek iktidar, kadınları yaşam alanlarından çıkarmak, demokratik siyaset haklarından men etmek ve kadınların özgürlük, adalet, eşitlik sözünü tecrit etmek istiyor" dedi.

Tutukluların en ağır insan hakkı ihlalleri ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Aburşu, "Kadınlar, erkek şiddetine ses yükselttiği için 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' dedikleri için, kayyUm rejiminin yaşam alanlarımızı erkekleştirmelerine izin vermedikleri için, doğasını, suyunu, ormanını rant politikalarına teslim etmediği için tecrit ediliyor" diye belirtti.

'TECRİT KALDIRILMALI'
Aburşu son olarak şunları söyledi: "Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri son bulmalı, tecrit kaldırılmalıdır. Açlık grevleri kritik noktaya gelmeden ve süresiz-dönüşümsüz eylemlere veya ölüm orucuna dönüşmeden talepler kabul edilmeli ve halkların, kadınların, gençlerin, işçilerin nefes alması için tecrit derhal kaldırılmalıdır. Biz kadınlar bugün buradan sesleniyoruz; açlık grevi direnişindeki tutsakların talebi biz kadınların da talebidir. Kadınları, Türkiye halklarını tecrit sistemine mahkûm eden erkek egemen AKP-MHP faşist blokunun politikalarına itirazımız var. Tüm seçilmiş kadın yoldaşlarımızın özgürlüğü için yaşam hakkını savunmak için, öz savunma hakkını kullanan tutuklu kadınların özgürlüğü için, cezaevindeki hak gasplarının ortadan kalkması için mücadelemizden bir an olsun geri adım atmayacağız. Kadın dayanışmasıyla güçleniyor, birlikte mücadele ile özgürleşiyoruz."