2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP Milletvekili Gülüm, Musa Orhan'ın tahliye gerekçelerini sordu

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İpek Er'e tecavüz ettiği için ölümüne yol açan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın hangi gerekçelerle tahliye edildiğini Adalet Bakanı Gül'e sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

Uzman Çavuş Musa Orhan'ın, Siirt'te 18 yaşındaki İpek Er'e günlerce sistematik cinsel saldırıda bulunduğu ve genç kadını intihara sürüklediğini hatırlatan Gülüm, Orhan'ın sosyal medya üzerinedn gösterilen tepkilerin ardından tutuklandığını, ancak bir hafta sonra tahliye edildiğini belirtti. 

Bu durumun Türkiye'de adaletin son bulduğunun ve erkek yargının tutumunun açık bir örneği olduğunu kaydeden Gülüm, halkın adalete güvenin kalmadığının altını çizdi. Gülüm, "Tahliye kararı evrensel hukuk ilkelerine, devletin tarafı bulunduğu sözleşmelere ve kanuna açıkça aykırıdır. İstanbul Sözleşmesi'nin gereği bu olay nezdinde de yerine getirilmemiştir. Sözleşmenin 5. Maddesi; taraflar kadınlara karşı herhangi bir şiddet eylemine girişmekten imtina edecek ve devlet yetkililerinin, görevlilerinin, organlarının, kurumlarının ve Devlet adına hareket eden diğer aktörlerin bu yükümlülüğe uygun bir biçimde hareket etmelerini temin edeceklerdir, diyerek failin eyleminin sorumluluğunu bizzat devlete yüklemektedir" dedi. 

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:

"İ.E.'nin müşteki olarak verdiği açık beyanlar, ATK raporu, intihar mektubu ve mesajlaşmalar ortadayken tecavüz faili Musa Orhan neden tahliye edilmiştir? Kaçma şüphesinin olmadığı sonucuna nasıl ulaşılmıştır?
İ.E., intihar etmeden önce ilk ifadesinde mağdur sıfatıyla ifadesi alınırken mağdurun yaşının da dikkate alınarak barodan bir avukat talep edip etmediği sorulmuş mudur?
Olayı haberleştiren gazeteci İdris Yayla, Nurullah Baltacı ve Batman Burada sayfa yöneticileri hakkında hangi gerekçelerle soruşturma açılmıştır?
İ.E.'nin defin işlemleri neden polis ve asker ablukası altında gerçekleşmiştir?
Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi failin kaçma şüphesi, kuvvetli suç şüphesinin varlığı gerekçesiyle tutuklama kararı vermişken bir haftada tam aksi bir kanaate nasıl varılmıştır?
■ İ.E.'nin intihara sürüklendiği ve zorla alıkonulduğu olayda soruşturma niçin yalnızca ‘Nitelikli Cinsel Saldırı' isnadıyla açılmıştır? İntihara sürükleme ve hürriyeti tehdit suçlarının görmezden gelinmesinin sebebi nedir?
Devlet görevlilerinin işlediği suçlarda uygulanan cezasızlık politikalarının sebebi nedir? İstanbul Sözleşmesi'nin 5. Maddesi niçin uygulanmamıştır?"