1 Ekim 2024 Salı

HDP Milletvekili Özen: Ayosafya'da uydunuz, cemevlerinde de uyun

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Meclis'te yaptığı konuşmada "Danıştay'ın cumhuriyetle hesaplaşan Ayasofya kararını uygulayan yetkililer neden yargının cemevleriyle ilgili kararlarını uygulamıyorlar?" diye sordu.

HDP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi Zeynel Özen, Danıştay kararını gerekçe göstererek Ayasofya'nın statüsünü müzeden camiye çeviren iktidara, Alevilerle ilgili yargı kararlarına da uyma çağrısı yaptı. 

Özen, "Alevilerin ne toprak ne bayrak talebi var bu ülkede, yurttaşlık görevlerini eksiksiz yerine getirirler ama biz ne kamuda varız ne de yasalar karşısında eşitiz" dedi.

'AYRIMCILIĞA SON VERİN'
Özen, Meclis'te yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtayın bugüne kadar cemevlerini ibadethane statüsünü tescil eden yargı kararlarının hiçbiri uygulanmadı. Danıştay'ın cumhuriyetle hesaplaşan Ayasofya kararını uygulayan yetkililer neden yargının cemevleriyle ilgili kararlarını uygulamıyorlar. Yargı kararları, Alevi çocuklarına egemen inancın, teolojinin dayatıldığı, zorunlu din derslerinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu birçok kez hükmetti. Bugüne kadar bu mağduriyetlerin giderilmesi için açılan davaların tamamı müspet yönde sonuçlanmasına rağmen hiçbir değişiklik olmadı. Ayrıca dünya Alevi, Bektaşilerin kutsal inanç mekânı Hacı Bektaş Veli Dergâhı, Ayasofya'da olduğu gibi yıllardır izne tabii tutularak turistik bir müze olarak kullanılmaktadır. Yargı kararlarını işlerine gelince tanıyan bu iktidarı ayrımcılığa son vermeye çağırıyoruz."

'EŞİT YURTTAŞLIK TEMELİNDE KARDEŞ OLMAK İSTİYORUZ'
Yargıtay ve Danıştay'ın cemevlerinin ibadethane olduğu, giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını gerektiği yönündeki kararları hatırlatan Özen, Diyarbakır Pir Sultan Cemevi'nin elektriklerinin iki yıldır kesik olduğunu, Alevilerin topladıkları para ile ödeme yaptıklarını hatırlattı. 

Kürsüden, "'Kürt-Türk kardeştir', 'Alevi-Sünni kardeştir'" gibi çok konuşma yapıldığını ifade eden Özen, şöyle devam etti: "Kardeş olmak istiyoruz, biz de kardeş olmak istiyoruz ama eşit yurttaşlık temelinde kardeş olmak istiyoruz arkadaşlar. Alevilerin ne toprak ne bayrak talebi var bu ülkede, yurttaşlık görevlerini eksiksiz yerine getirirler ama biz ne kamuda varız ne de yasalar karşısında eşitiz."

"Kamu kurumlarında Alevileri temizlediniz" diyen Özen, "Alevilerin bu talepleri ana sütü kadar helal taleplerdir. Eğer bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü savunuyorsanız ve kardeş olmak istiyorsanız bu hakları verirsiniz. Şöyle bir şey olmaz: Biz kardeşiz, ben büyük kardeşim, siz küçük kardeşsiniz istediğim zaman seni tokatlarım. Böyle bir kardeşlik istemiyoruz. Biz, yasalar karşısında eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Eğer bu utançtan kurtulmak istiyorsak AİHM'in, Yargıtay'ın, Danıştay'ın verdiği kararları uygularsınız. Aleviler de eşit yurttaşlık hakkına sahip olur."