25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP Süryani katliamının araştırılmasını istedi

HDP Milletvekili Tuma Çelik, Meclis'e Süryaniler'in kayledildiği SAYFO'ya ilişkin araştırma önergesi sunarak, "1915 yılı öncesinde 600 bin dolayında olan Süryani nüfusunun bugün 20 binlere inmesinin elbette bir açıklaması olmalıdır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, 1915 sonrası yaşanan SAYFO'nun Süryaniler'in katledilmesi ve sürgüne gönderilmesine ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu'na önerge sundu. 
 
İttihak ve Terakki Cemiyeti'nin (İTC) Türk- İslam sentezi için Anadolu'da bulunan Hristiyan halkları tasfiye etmeye çalıştığını anımsatan Çelik, Süryaniler'in de o dönem Anadolu'nun birçok yerinde yaşadığını anımsattı. Geçmişte Süryaniler'in sadece Mardin de yaşamadığını dile getiren Çelik, "İnkârcı, millileştirici politikalar Süryaniler'in toplumsal yapısını sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda tahrip ederek derin yaralar açılmasına neden olmuştur. Yaşanan içe kapanma, değiştirilen köy isimleri, tahrip edilen kültürel varlıklar, 1928'de kapatılan Süryani okulları bunlara örnektir. Bugün Süryaniler'e ait pek çok tarihi yapı tahrip olmuş veya camiye dönüştürülmüştür" dedi.
 
Tuma sözlerini şöyle sonlandırdı: "1915 yılı öncesinde 600 bin dolayında olan Süryani nüfusunun bugün 20 binlere inmesinin elbette bir açıklaması olmalıdır. Sayfo sırasında yaşanan katliam ve sürgünlerin araştırılması, dönemin resmi belgelerinin incelenmesi, kırımın devam eden sosyal, kültürel etkilerinin ortaya konması ve geçmişle yüzleşilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulması önem arz etmektedir."