23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'den 3 Şubat için çağrı: Emek, barış ve adalet için buluşacağız

HDP İstanbul ve Diyarbakır milletvekilleri, 3 Şubat'ta düzenlenecek mitinge ilişkin açıklama yaptı. Leyla Güven için "Kritik eşik aşıldı, herkes harekete geçmeli" diyen milletvekilleri, İstanbul halkını 3 Şubat'ta düzenlenecek "emek, barış ve adalet" mitingine davet etti.
HDP İstanbul ve Diyarbakır milletvekilleri, 3 Şubat'ta Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda düzenleyecekleri "Emek, barış ve adalet" mitingine ilişkin İstanbul il binasında açıklama yaptı.
 
HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, mitingin temel gündemlerinden birinin Leyla Güven'in 77.  gününde devam eden açlık grevi direnişi olduğunu belirtti.
 
Oluç, açlık grevine ilişkin şunları söyledi:  "Leyla Güven, Hakkari halkının iradesidir. Leyla Güven'in açlık grevinin temel nedeni, İmralı'da Sayın Öcalan'a uygulanan insanlık ve hukuk dışı ağır tecrittir. Bu tecrit, dünyanın neresinde olursa olsun Kürt halkına yönelik ağır bir tecrittir. Bu kabul edilemez. Tecridin sürmesi demek, savaş ve çatışmanın sürmesi demektir. Bir kez daha, Leyla Güven'in bir milletvekili olarak üyesi olduğu Meclis'in başkanına sesleniyoruz: Neden bugüne kadar en ufak bir girişimde bulunmadınız?"
 
OLUÇ ADALET BAKANI'NA SESLENDİ
 
Leyla Güven'in tedaviyi reddettiğini, sadece TTB heyetine muayene olmayı kabul ettiğini hatırlatan Oluç, Adalet Bakanlığı'na da çağrıda bulundu: "Bağımsız doktor heyetinin cezaevine girişine izin verin. Aksi takdirde, yaşanan herhangi bir olumsuzluğun sorumlusu olacaksınız. Sizin ile birlikte Erdoğan'ın sorumluluğunun çok açık ve net olduğunu biliyoruz." 
 
Oluç, cezaevlerinde 200'ü aşkın tutsağın açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, tüm siyasi partilere "Daha fazla sessiz kalmayın" diye seslendi. 
 
"Adım atın, insani ve hukuki bir adım atın. İmralı'daki tecridin son bulması için adım atın" diyen HDP Sözcüsü Oluç, CPT olmak üzere uluslararası kuruluşlara seslendi, "Kritik eşik açıldı, bir an önce adım atın" dedi.
 
Oluç, AKP-MHP iktifatının bütün ezilenlere yönelik saldırılarına cevap vermek için 3 Şubat'ta bir araya geleceklerini belirtti. 
 
Basın toplantısında konuşan HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, Leyla Güven'in tutsaklığının "halkın iradesinin hapiste tutulması" anlamına geldiğini, "Güven'in yeri halkın yeridir" dedi.
 
Leyla Güven'in 25 Ocak'ta görülecek duruşmasını hatırlatan Beştaş, "Bir an önce serbest bırakılması, bu hukuksuzluğa son verilmelidir" diye konuştu.
 
'KRİTİK EŞİK AŞILDI'
 
"Kritik eşik aşıldı" diyen Beştaş, "En son aile görüşüne bile çıkamayacak kadar sağlık durumu kötüdür. Bu durum canımızı yakıyor, milyonların canını yakıyor" dedi. 
 
İmralı'daki tecridin Türkiye'nin kendi yasalarına da aykırı olduğunun altını çizen Beştaş, "Tecrit, savaşın devam etmesi demektir. Bu nedenle tecridin son bulmasını istiyoruz. Bu talep milyonlarca insanın talebidir" diye konuştu.
 
HDP Amed milletvekili Remziye Tosun da Kürtçe yaptığı konuşmasında, tecridin kaldırılması için direnişe devam edeceklerini belirtti.