22 Eylül 2024 Pazar

HDP'den 'toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe' çalıştayı

HDP Kadın Meclisi'nin "Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe" çalıştayında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefleyecek bir bütçe hazırlanması istediklerini söyledi. Çalıştayda yapılacak öneriler bütçe komisyonuna taşınacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Taksim Hill Otel'de "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe" başlığıyla çalıştay düzenledi. Çalıştaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Dilşat Cambaz Kaya'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

İzmir depreminde yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İzmir halkına geçmiş olsun dileklerini paylaştı. 

Meclis'te başlayan bütçe görüşmelerini hatırlatan Başaran, devlet bütçelerinin devletlerin politikalarının açığa çıkardığını söyledi. Türkiye'de her dönem erkek egemen bakış açısıyla bütçelerin hazırlandığını söyleyen Başaran, HDP'nin Türkiye'de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi öneren ve bu konuda çalışma yapılmasını isteyen bir parti olduğuna dikkat çekti. Başaran, şöyle konuştu:

'BÜTÇE ÇALIŞMASINDA KADIN YOK SAYILIYOR'
"Maalesef Türkiye'de uzun bir süredir aslında her dönem daha çok erkek egemen bakış açısıyla hazırlanmış toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadını yok sayan bütçelemeler yapılmıştır. Biz HDP olarak ilk kez Türkiye'de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi öneren ve bu konuda çalışma yapılmasını isteyen bir partiyiz. 2014 yerel seçimleriyle beraber eşbaşkanlık, eşit temsiliyet ilkeleri ile yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemelerin yapıldığı partiye mensubuz Maalesef Türkiye'de Bütçe Komisyonu'nda yapılan çalışmalar, katılımcılık esasını yok sayan bir çalışma ile yürütülüyor. Biz defalarca Bütçe Komisyonu'nda bu konu ile bağlantılı, fikirlerini ifade etmesi gereken kurumların, kişilerin, uzmanların çağrılıp dinlenmesini önermemize rağmen, her defasında iktidar sadece kendi bütçesini geçirme ısrarını sürdürüyor. Bu bütçe de dünyadaki bütçelemelere benzer bir biçimde toplumsal eşitsizliği görmeyen, kadını yok sayan bir çalışma."

Yaşamın bütün alanlarında kadınlarla birlikte toplumsal cinsiyete dayalı bütçe çalışması yapılması gerektiğini söyleyen Başaran, "Bir yol yapılırken, kamu hizmeti verilirken, sağlık hizmeti verilirken, istihdamla ilgili bütçeleme yapılırken, bütün bakanlıklarla ilgili bütçeleme yapılırken de kadını gören bir bütçelemenin elzem olduğunu düşünüyoruz. Bu olduğu sürece toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçeleme söz konusu olabilir" dedi.

ÖNERİLER TOPLANACAK
Düzenledikleri çalıştayın bütün sorunları çözmeyeceğini ama bir adım olarak önemli olduğunu söyleyen Başaran, "Bugün birçok kurum burada, bir çok akademisyen, kadın çalışması yürüten kadınlar bizlerle birlikte. Onlarla bir tartışma yürüteceğiz. Bu sorunlarımızın tümünü çözmeyecek ama bu bir adım olarak bizim için çok önemli. Bu çalışmada kadınların da sesini duyurmayı hedefliyoruz. Kadınların ifadesini, Bütçe Komisyonu'na taşımamız üzerinden kısmen de olsa bu sorunu giderecek bir çalışma yürütmek istiyoruz. Biz HDP olarak bakış açımızı, perspektifimizi daha katılımcı, kadınları gören, kadınların toplumun bir parçası olduğunu, kadının sesinin ulaşabildiği alanlar olduğunu buradan iletmek isterim" diye konuştu.

ÇIKACAK SONUÇLAR BÜTÇE KOMİSYONUNA TAŞINACAK
Ardından söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da deprem nedeniyle İzmir ve Yunanistan'da yaşamını yitirenleri andı. Başlayan bütçe görüşmelerinde hükümetin, hiçbir kuruluşu çağırmadığı eleştirisinde bulunan Kerestecioğlu, şöyle devam etti. "Türkiye'de katılımcı bir anlayış olmadığı için iktidar, bütçe çalışmasına hiçbir STK'yı çağırmıyor. Hele şimdi pandemi bahane edilerek hiç kimse çağrılmıyor. Biz istedik ki en azından hem zoom üzerinden katılanlar hem de buradan katılanlarla bir tartışma yürütelim. Pandemi nedeniyle elbette çok kalabalık bir toplantı gerçekleştirmek mümkün değildi, özellikle bunu tercih etmedik. O nedenle zoom bağlantısını sağladık. Bu tartışmayı yürütelim ve Bütçe Komisyonu'nda biz bunları dile getirelim. Şu anda zoom bağlantımızda kadın vekillerimiz de var. Bütçe konuşacak olanlar da bizleriz. Ben biraz katılan arkadaşları ifade edeyim. DİSK, Rosa Kadın Derneği, KESK, Eğitim Sen, CİSST, Tabipler Odası'ndan kadınlar, KEİG'ten arkadaşlarımız, TESEV'den arkadaşlarımız var, akademisyen arkadaşlarımız var. Buradan çıkan sonuçları bir açıklama ile ayrıca paylaşacağız."

Kerestecioğlu'nun konuşmasının ardından çalıştay, basına kapalı olarak sürdü.